Σε παρασκηνιακό διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Yusuf Cepnioglu» που προσάραξε το περασμένο Σάββατο βόρεια της Μυκόνου.

Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος, Τούρκοι και οι δύο, ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της Άγκυρας για περιπτώσεις ναυαγίων ενώ αρνήθηκαν να διασωθούν από το Ελληνικό Λιμενικό, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Η εφημερίδα «Vatan» έγραψε για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες υπό τον τίτλο «Το πλοίο βούλιαξε, η ανάκριση τελείωσε, η απόφαση είναι της Ελλάδας», τονίζοντας ότι οι καπετάνιοι του φορτηγού πλοίου, το οποίο τελικά βούλιαξε στη Μύκονο, εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο και η κατάσταση της υγείας των Μουσταφά Γκιουρ και Λεβέντ Γιουκσέλ είναι καλή, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Στη συνέχεια φιλοξένησε τις δηλώσεις του αρμόδιου της Εταιρείας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και Εμπορίου Φουρκάν, κ. Τουντζάι Τσεπνίογλου, που φέρεται να δήλωσε ότι το συμβάν έγινε σε διεθνή ύδατα! «Είναι καλή η κατάσταση της υγείας του πληρώματός μας. Όλοι διασώθηκαν.  Το θέμα ερευνάται από τις ελληνικές αρχές. Επειδή το συμβάν έγινε σε διεθνή ύδατα, ολοκληρώθηκε η ανάκριση του πληρώματος μας και εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο».

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί αρκετά παρόμοια περιστατικά, σε μερικά από τα οποία φτάσαμε στο παραπέντε πριν από την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας Ανδρέα Κωνσταντίνου «Τούρκοι προσπαθούν βάσει και της πάγιας πολιτικής τους θέσης, δηλαδή ότι το Αιγαίο τους ανήκει εξ ημισείας, να μας αμφισβητούν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται στην έρευνα και διάσωση.