Φωτογραφική υπουργική απόφαση για τις πινακίδες εκτρώματα

Επιστρέφουν οι πινακίδες τύπου Pisa σε πεζόδρομους και πλατείες των πόλεων - Γιώργος Ντόλιος: «Ξηλώσαμε τις αφίσες γιατί ήταν μία από τις πολλές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων» - Χαρά Καφαντάρη: Η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε προφανώς υπό την πίεση εταιρειών


ΕΛΛΑΔΑ
16:31
23/07/2020
Φωτογραφική υπουργική απόφαση για τις πινακίδες εκτρώματα
338
loading

Διαφημιστικές κατασκευές PISA ύψους 5,5 μέτρων επιστρέφουν και καταλαμβάνουν τους νέους πεζοδρόμους της Αθήνας. Στη «ζούλα» χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τους Δήμους και τα συλλογικά όργανα η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και συναρμόδιων υπουργείων εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση που επαναφέρει το χάος των διαφημίσεων στις πόλεις της χώρας.

Με την απόφαση αυτή οι πεζόδρομοι της πόλης πέρα από τραπεζοκαθίσματα θα γεμίσουν και με διαφημιστικά πλαίσια τύπου PISA διαστάσεων 3μέτρων επί 4 μέτρων των οποίων το ύψος θα φτάνει τα 5,5 μέτρα. Αντιστοίχως θα προστεθούν διαφημιστικές Ρακέτες  και όλο το γνωστό σκηνικό που στοίχειωνε τα πεζοδρόμια και τις πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2004.

Έτσι οι νέοι πεζοδρόμοι του μεγάλου περίπατου της Αθήνας, θα γεμίσουν με διαφημιστικές σιδερένιες κατασκευές. Η κυβέρνηση εν κρυπτώ με επισπεύδοντα το αρμόδιο υφυπουργό κ. Λιβάνιο, υποχώρησε στις πιέσεις και τα συμφέροντα παλιών διαφημιστών που για χρόνια είχαν υποβαθμίσει  το αστικό περιβάλλον της Αθήνας και των άλλων πόλεων με τις ανεξέλεγκτες τοποθετήσεις διαφημίσεων σε κάθε ελεύθερο χώρο.

Διαβάστε εδώ την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας προς το χειρότερο.

Χαρά Καφαντάρη: Η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε προφανώς υπό την πίεση εταιρειών

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στο newsbeast.gr ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών και προφανώς η απόφαση βρήκε υπό την πίεση εταιρειών.

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 22ας Ιουλίου που επαναφέρει τις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Περιβάλλοντος και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Καφαντάρη. Μιλώντας στο newsbeast.gr αποκαλύπτει ότι δεν υπήρξε καμία σχετική διαβούλευση για μια τέτοια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αλλάζει την αρχιτεκτονική του τοπίου ενώ αφήνει υπονοούμενο ότι ενδεχομένως πάρθηκε για να εξυπηρετήσει μια σειρά από συμφέροντα.

«Είναι σοβαρό το γεγονός ότι εκδόθηκε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση τεσσάρων υπουργών που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαβούλευση έπρεπε να περιλαμβάνει και τους δήμους, γιατί οι δήμοι είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν την περιοχή, οπότε ανάλογα θα κατέθεταν και τις δικές τους παρατηρήσεις. Συν τοις άλλοις υφίσταται θέμα κοινόχρηστου χώρου. Με την τοποθέτηση τόσο μεγάλων πινακίδων προφανώς περιορίζεται ο χώρος που έχουν οι πολίτες για να κινούνται με άνεση» δηλώνει η κ. Καφαντάρη.

«Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση βγήκε προφανώς υπό την πίεση εταιρειών. Αυτό που απαιτείται είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, και η ασφάλεια των πολιτών και βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τον παράγοντα της αλλοίωσης της αρχιτεκτονικής του τοπίου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ως κόμμα θα το εξετάσουμε και θα του δώσουμε συνέχεια».

Γιώργος Ντόλιος: Επί των ημερών μου στο Υπ. Εσωτερικών ξηλώσαμε τις διαφημιστικές πινακίδες για να μην σκοτώνεται ο κόσμος

 Ο πρώην υφυπουργός μιλώντας στο newsbeast χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να τις επαναφέρει.

«Οι διαφημιστικές πινακίδες ήταν μια από τις αιτίες πολλών τροχαίων ατυχημάτων που είχαμε στην πατρίδα μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε το 2010 να τις ξηλώσουμε» δηλώνει στο newsbeast ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του με αφορμή την ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τώρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση τέτοιου είδους πινακίδες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω ποια είναι η λογική της επαναφοράς τους από την παρούσα κυβέρνηση. Τέτοιου είδους πινακίδες είναι επικίνδυνες και δεν θα πρέπει να ξανατοποθετηθούν. Άσε που ακόμη και για λόγους αισθητικής δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Οι ταμπέλες δεν είναι… στολίδια. Πριν πάρουμε την απόφαση να τις αφαιρέσουμε είχαμε δεχτεί αμέτρητα παράπονα από οδηγούς αλλά και πεζούς που τις έβλεπαν στο πεζοδρόμιο και δεν μπορούσαν να περάσουν» μας λέει ο πρώην υφυπουργός.

«Παρακολουθούσε το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός»

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο θέμα, όπως μας λέει, είχε ασχοληθεί προσωπικά και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που παρακολουθούσε την εξέλιξή του. «Το γραφείο του Πρωθυπουργού ενημερωνόταν για την πορεία του θέματος και την αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων από τη λεωφόρο Κηφισίας, την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος και πολλούς άλλους κεντρικούς δρόμους» μας λέει, καταλήγοντας πως εκείνο τον καιρό όχι απλώς δεν υπήρξαν αντιδράσεις αλλά αντιθέτως «όλοι επικροτούσαν την κίνησή μας. Τώρα γιατί θέλουν να τις επαναφέρουν, δεν μπορώ να το κατανοήσω».

Το θανατηφόρο δυστύχημα του 2005

Την επιστροφή των μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους αποφάσισε η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους διαφημιστικά πλαίσια έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπλοκή και πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.

Μάλιστα το ίδιο το Δημόσιο έχει κληθεί μόλις πριν από δύο χρόνια να καταβάλει αποζημίωση ύψους 350.000 στους συγγενείς άτυχου οδηγού που έχασε τη ζωή του από τέτοιου είδους εγκατάσταση. Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2018 ότι το ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται για τη μη αφαίρεση παράνομα τοποθετημένης διαφημιστικής πινακίδας, επί της λεωφόρου Κηφισίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 24χρονος, όταν το όχημά του εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε στην πινακίδα.

Το δυστύχημα είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2005. Ο νεαρός κινούνταν στην Κηφισίας με κατεύθυνση από την Αθήνα προς την Κηφισιά όταν στο ύψος της Helexpo το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε αρχικά σε 8 μεταλλικούς στύλους (κολωνάκια), οι οποίοι ήταν πακτωμένοι στο τσιμεντένιο δάπεδο του πεζοδρομίου της διαχωριστικής νησίδας.

Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφού είχε διανύσει 14,80 μ. από την πρώτη πρόσκρουση, ανετράπη και ακινητοποιήθηκε στη σιδερένια κολώνα, η οποία στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα. Το όχημα δίπλωσε στην κολώνα που στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στο πεζοδρόμιο. Ο οδηγός εξέπνευσε τέσσερις ώρες αργότερα.

Η αποξήλωση του 2010 έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες

Στις αρχές του Οκτώβρη του 2010, σχεδόν μία δεκαετία πίσω, είχε ξεκινήσει η αποξήλωση-απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων-εκτρωμάτων και από ιδιωτικούς χώρους.

Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης σε επί τόπου δήλωσή του επισήμανε πως η απαράδεκτη κατάσταση στους δρόμους με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, εκτός του ότι δίνει «μια τριτοκοσμική εικόνα» για την χώρα μας, παραβιάζει τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι ενέργειες που ακολούθησαν, έγιναν αποδεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από όλους τους πολίτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

338
σχόλια
 1. avatar Πανος 123

  Ααααααααααιιιιισχος

 2. Αρκει που εφυγε η χειροτερη κυβερνηση που περασε ποτε απο την ιδρυση του ελληνικου κρατους το 1830. Τετοια ελεγε ο πολυχρονεμενος μας εθνοσωτηρας. Μετα απο 4 χρονια θα δουμε ποσο διαφορα εχει η κυβερνηση του Κουλη με εκεινη του Τσιπρα και αν δεν εχει μεγαλη διαφορα, αυτο θα το ξερουμε ολοι, κομματοσκυλα και μη, η κυβερνηση του Μητσοτακη θα ειναι η αμεσως επομενη χειροτερη απο την ιδρυση του ελληνικου κρατους, συμφωνα με τα λεγομενα των κομματοσκυλων τους και του ιδιου. Γι\'αυτο οσο ειστε στην αντιπολιτευση, προσεξτε τι κοτσανες πετατε!

 3. avatar Αθήνα 2020

  με πινακίδες που είχαν ξηλωθεί το 2010... πάντα μπροστά..............

 4. avatar Στον κόσμο τους

  δεν τους απασχολεί τίποτα άλλο.....λεφτά......

 5. avatar Συνέχισε ετσι Μητσοτάκη

  Αστους να κάνουν οτι θέλουν και να τα χρεώνεσαι εσύ. Δεν υπήρχε ένας να τους πει ότι ήταν λάθος να γίνει αυτό και΄όπως έγινε;

 6. avatar Γιρονδίνος

  Αποκρουστικό επικίνδινο και αχρείαστο

 7. avatar Καλά κρασιά

  Οτι να ναι ειστε κι εσείς

 8. avatar αιγαλεωτης

  Ρε Κυριακο κοιμασαι ορθιος? Σε υπονομευουν δεν το βλεπεις? Καλα ο Λιβανιος, φρεσκος επεσε με τα μουτρα στη μαρμοτα, αλλα και ο Χατζιδακις? και ο Καραθανασης που τον εχει κανει Θεο ο Αδωνης? [...] Οχι τιποτα αλλο, αλλα θα γελαει και ο ΓΑΠ... Ρε απιστευτοι καλοκαιριατικα?...Ολες οι λαθροχειριες γινονται οταν λειπει ο κοσμος...Ψηφισα ΝΔ αλλα αυτο δεν το περιμενα...

 9. avatar Αστεία πράγματα από την κυβέρνηση των αρίστων

  ένα σύννεφο να βρούμε για να πέσουμε

 10. avatar Δεν φτάνει που δεν ξέρουν να διοικήσουν

  είναι και κακόγουστοι. Ψάχνεις να βρεις κάτι καλό και δεν βρίσκεις με τίποτα μιλάμε...

 11. avatar Θα γελάσουμε πολύ

  με τις πινακίδες και με αυτό που ετοιμάζουν για μετά. Πολύ θα γελάσουμε

 12. avatar Φωτογραφικός νόμος

  πινακίδες-εκτρώματα και μη χειροτερα...........................

 13. avatar Ελλάδα πάντα ίδια

  ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτα εδώ. Ευρωπαϊκη χώρα μόνο στα χαρτιά γιατί πρακτικά δεν έχουμε καμία σχέση με την Ευρώπη.

 14. avatar Ο Λιβάνιος είναι αυτός της φωτογραφίας;

  Υφυπουργός; Να τον χαιρόμαστε..............

 15. avatar Δεν υπάρχει καμία ελπίδα

  απτο κακό στο χειρότερο πάντα. Μία ο ένας, μία ο άλλος, ρε άντε και...λιαστείτε από δω

 16. avatar Να είχαν άραγε κέρδος για να το κάνουν και με φωτογραφικό νόμο;

  Αλλά ξέχασα αυτά δεν γίνονται τώρα

 17. avatar Αφού το θεωρούν φυσιολογικό αυτοί

  οκ... Τι να πούμε εμείς; Φέρτε πινακιδες που δεν θέλει κανένας

 18. avatar Οχι!

  Ποτέ ξανά αυτή η βρωμιά στην Αθήνα

 19. avatar Ντροπή

  γιατί να ξαναφέρουν αυτή την ασχήμια στην πόλη; Αντε πια, συνέχεια ανοησίες από όλους, σταματήστε πια

 20. avatar Αποδεδιγμένα

  είναι πινακίδες που όχι μόνο δε βοηθάνε σε τίποτα αλλά μπορούν να κάνουν και πολύ μεγάλη ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος. Τραγική απόφαση της κυβέρνησης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει