H καλή φυσική μας κατάσταση δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με διογκωμένους μύες ή τη μέση δακτυλίδι. Η καλή φυσική κατάσταση το Physical Fitness αφορά την καλή υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας, την ενέργεια μας, την πνευματική και ψυχολογική μας ευεξία. Γι αυτό και το Fitness περιλαμβάνει κάθε τύπο εκγύμνασης.

Σήμερα και μετά τις παγκόσμιες ανατροπές που έχουμε όλοι υποστεί η υγεία έχει γίνει το ύψιστο αγαθό. Η άσκηση δεν είναι απλά μέρος του life style, έγινε τρόπος ζωής σε κάθε ηλικία. Σε ποιο σημείο εξειδίκευσης βρίσκονται οι γυμναστηριακοί χώροι στην Ελλάδα;  Τι ρόλο θα παίξει η καινοτομία των προγραμμάτων στην ανάπτυξη του κλάδου; Υποστηρίζει η πολιτεία το χώρο του Fitness; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν όσους ασχολούνται με τον κόσμο του αθλητισμού και του Fitness.

Η χώρα η οποία μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο για το χώρο του Fitness σε διεθνές επίπεδο είναι οι ΗΠΑ. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και χώρες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

Η ανάπτυξη και αναβάθμιση του Fitness στη χώρα μας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Φυσικά έχουν περιθώρια βελτίωσης και επιδέχονται προοπτικές εξέλιξης, βελτίωσης και τελειοποίησης. Ωστόσο είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, με καλές σπουδές που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα μέσα από υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επίσης οι χώροι άθλησης εξελίσσονται και ο τελικός καταναλωτής έχει πολλές επιλογές στην διάθεσή του.

Σε πολλά σημεία Η Ελλάδα είναι ακόμη και καλύτεροι από τις χώρες που αναφέρθηκαν. Διαθέτουμε εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του fitness. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Μπατρακούλης, βραβεύτηκε ως κορυφαίος personal trainer στο κόσμο από την Αμερικανική Εταιρεία Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Φυσικής Κατάστασης NSCA και ο Γιώργος Ξηρός, είναι ο Αmbassador of European Register of Exercise Professional ( EREPS)

Η καινοτομία στα προγράμματα αλλά και η εξέλιξη των μηχανημάτων έχουν συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής του κόσμου στα γυμναστήρια. Τόσο τα καινοτόμα προγράμματα και οι σύγχρονες μέθοδοι σωματικής άσκησης, όσο και η συνεχής εξέλιξη των μηχανημάτων γυμναστικής, συντέλεσαν αποφασιστικά στην προσέλευση νέων μελών στα γυμναστήρια. Ο καθένας μπορεί να βρει την άσκηση που του αρέσει αλλά και την άσκηση που μπορεί να ακολουθήσει με βάση τις προσωπικές του ανάγκες.  Σήμερα τα προγράμματα στα γυμναστήρια απευθύνονται σε αρχάριους, σε φανατικούς, σε αθλητές, σε δυνατούς γνώστες του χώρου αλλά και σε ενήλικες που έχουν μεγάλη ανάγκη την εξειδικευμένη άσκηση.

Γιάννης Γκόβας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Η πολιτεία πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των γυμναστηρίων, αφού το υφιστάμενο είναι ανεπαρκές και αναχρονιστικό. Είμαστε όμως σε θετικό κλίμα και σύντομα θα υπάρχουν σπουδαίες εξελίξεις που θα συμβάλουν στην καλύτερη ανάπτυξη του κλάδου.

Σημαντικό ρολό στην ενημέρωση και την ανάπτυξη του Fitness παίζουν και οι αθλητικοί σύλλογοι. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, ο οποίος είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο κλαδικό όργανο από την Πολιτεία, αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση των γυμναστηρίων μελών του, με πολλαπλές δράσεις και ενέργειες οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν τη συνεχή ανάπτυξη του χώρου του Fitness.

Τέλος, ο θεσμός των fitness awards θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του κλάδου, καθώς ο υγιής ανταγωνισμός μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στον κλάδο.