Η αυλαία για την εκλογική αναμέτρηση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ανοίγει αύριο Κυριακή με οκτώ υποψήφιους προέδρους και 13 συνδυασμούς να διεκδικούν την ψήφο των περίπου 26.500 δικηγόρων της Αθήνας.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δικηγόροι θα κληθούν, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, να αναδείξουν πρόεδρο τον καταλληλότερο για να επιλύσει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ως υποψήφιοι πρόεδροι κατεβαίνουν στις εκλογές στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος, ο γνωστός ποινικολόγος Β. Αλεξανδρής, οι σύμβουλοι του ΔΣΑ Π. Γαλετσέλλης, Π. Περάκης. Α. Βρεττός και οι δικηγόροι Β. Παπαστεργίου, Π. Παριανός και Γ. Μαραγκός.

Οι αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Δικηγόρων οδήγησαν σε συρρίκνωση του αριθμού των υποψηφίων προέδρων, αφού για να εκλεγεί κάποιος στο νέο 25μελές ΔΣ χρειάζεται να εξασφαλίσει το 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον α’ γύρο των εκλογών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν -σε σχέση με το 2011- οι υποψήφιοι για την προεδρία από 12 σε 8 και οι υποψήφιοι συνδυασμοί από 14 σε 13.

Πάντως, εκτιμάται πως για την ανάδειξη του προέδρου θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος- κάτι συνηθισμένο για το ΔΣΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι δικηγόροι θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες στις 2 και 4 Μαρτίου.

Στις εκλογές της 23ης και 24ης Φεβρουαρίου 2014 οι επτά συνδυασμοί που έχουν υποψήφιο πρόεδρο είναι: 1) Κοινωνία των Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο το σημερινό πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, 2) Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο τον Άγγελο Βρεττό (στηρίζεται από το ΚΚΕ) , 3) Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Γαλετσέλλη (έμπειρος συνδικαλιστικής προερχόμενος από τον προοδευτικό χώρο), 4) Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό, 5) Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλειο Παπαστεργίου, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ , 6) Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Παριανό (στηρίζεται και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Ανεξάρτητη Πρόταση με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Περάκη, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ . Ο Βασίλης Αλεξανδρής είναι ο μοναδικός που διεκδικεί το χρίσμα ως ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός χωρίς δικό του συνδυασμό.

Οι έξι συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση χωρίς, όμως, να έχουν και υποψήφιο πρόεδρο είναι: 1) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – Erga Omnes – Ώρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση, 2) Ενωμένοι Δικηγόροι 3) Θέμιδος Μέτωπο, 4) Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης, 5) Νέα Γενιά Δικηγόρων και 6) Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη.