Οι βασικές αρχές κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου ενσωμάτωσης των Ρομά στην περιφέρεια Πελοποννήσου, συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, δημάρχων, στις περιοχές των οποίων υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας, καθώς και ειδικών εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η έναρξη της διαβούλευσης με τους δήμους και η διερεύνηση των κυριότερων ζητημάτων καθώς και των μέχρι τώρα δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταυλισμών.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα έκαναν πρωτογενή έρευνα σε όλους τους καταυλισμούς της Πελοποννήσου και κατέγραψαν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών των Ρομά. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνεται η τελική επεξεργασία της πρώτης φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες, υποδομές, εκπαίδευση, υγεία και απασχόληση.

Παράλληλα το σχέδιο, θα περιλαμβάνει και οριζόντιες δράσεις ευαισθητοποίησης, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εν συνεχεία θα δοθεί στη διαβούλευση και θα ακολουθήσει η τελική του επεξεργασία.

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί, εν μέρει, από το ΠΕΠ Πελοποννήσου της νέας προγραμματικής περιόδου 2015-2020 και από απευθείας προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Από πλευράς των δήμων, χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία της περιφέρειας και τονίστηκε η αναγκαιότητα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, αφού παρουσίασαν τις μέχρι τώρα προσπάθειες των δήμων τους, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος και δεσμεύθηκαν να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό του επιχειρησιακού σχεδίου.