Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε πως επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 30 Απριλίου οι λαϊκές αγορές στις δημοτικές ενότητες της περιοχής, με τη συμμετοχή μόνο των παραγωγών του δήμου που φέρουν ανανεωμένη άδεια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την Πέμπτη θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη η λαϊκή αγορά επί της οδού Παπαναστασίου, από τις 7:00 έως τις 14:30, ενώ από τις 4 Μαΐου και εντεύθεν θα λειτουργούν ταυτοχρόνως στον δήμο Αλεξανδρούπολης, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από τις 7:00 έως τις 14:30 οι λαϊκές αγορές Αλεξανδρούπολης και Φερών, επί της οδού Παπαναστασίου και νοτίως του σχολικού συγκροτήματος του Λυκείου Φερών, αντίστοιχα.

Η συμμετοχή των παραγωγών, προς αποφυγήν του συγχρωτισμού, ανά λαϊκή αγορά θα περιορίζεται μέχρι του ποσοστού 50% επί του συνόλου των παραγωγών του δήμου Αλεξανδρούπολης, που φέρουν ανανεωμένη άδεια (ήτοι 27 παραγωγοί). Η επιλογή των παραγωγών, οι οποίοι στις 4 Απριλίου θα συμμετέχουν σε εκάστη λαϊκή αγορά θα προκύψει μέσα από δημόσια κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή, όπως προκύψει μετά τη δημόσια κλήρωση, θα συνεχιστεί εναλλάξ κατά την επόμενη ημέρα λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δηλαδή όσοι συμμετέχουν τη Δευτέρα στη λαϊκή αγορά των Φερών, την Πέμπτη θα συμμετέχουν στης Αλεξανδρούπολης και αντίστροφα. Οι παραγωγοί οι οποίοι φέρουν ανανεωμένη άδεια για τη μία εκ των δύο λαϊκών αγορών θα μπορούν να συμμετέχουν ατελώς και στη δεύτερη, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι Π.Ν.Π. οι οποίες προσδιορίζουν τα μέτρα αντιμετώπισης διάδοσης του κορονοϊού.

Σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας και αποφυγής συγχρωτισμού, που υποχρεούνται να τηρούν οι παραγωγοί συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές αυτά είναι:

Η τήρηση απόστασης τουλάχιστον πέντε μέτρων, μεταξύ των εκθετηρίων των παραγωγών

-Η ύπαρξη σε κάθε εκθετήριο, με ευθύνη του παραγωγού, αλκοολούχου απολυμαντικού υγρού χεριών και γαντιών μιας χρήσης

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Επίσης, το Δίκτυο Εθελοντών του Δήμου θα συντονίσει και θα προβεί σε θερμομετρήσεις και σε διανομή έντυπου υλικού πληροφόρησης, όπου θ’ αναγράφονται μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού, στα σημεία εισόδου των λαϊκών αγορών. Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου θα πραγματοποιεί σχολαστικές απολυμάνσεις των χώρων διεξαγωγής των λαϊκών αγορών, ενώ η Δημοτική Αστυνομία, θα ελέγχει την τήρηση των προαναφερθέντων μέτρων.

(φωτογραφία αρχείου)