Μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων πουν πνέουν στην περιοχή.

Οι τελευταίοι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πέρασαν την περασμένη Κυριακή. Στη Λέσβο έφτασαν 208, στη Χίο 57 και 117 στη Σάμο.

Από την Πρωτοχρονιά συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 άτομα τα οποία και ζήτησαν άσυλο. Από αυτά η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα οι 477 πέρασαν στη Λέσβο.

Σύμφωνα με έκθεση της Frontex o αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των οδών της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση κατά 46%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετικά έρευνα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε η Frontex για το 2019, σημειώθηκε μείωση κατά 6% των παράνομων συνοριακών διελεύσεων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που έφτασαν τις 139.000. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 92% χαμηλότερος σε σχέση με το 2015.