Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα των μετατάξεων και της συνταξιοδότησης των εργαζομένων του ΟΣΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, για το θέμα των μετατάξεων υπάρχουν ανάγκες σε μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ μπορούν να μεταταγούν και να προσφέρουν εργασία.

Ο κ. Βούγιας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις τακτικές αποδοχές, όπως βασικός μισθός και πρωτεύοντα επιδόματα, αλλά σημείωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις δευτερεύουσες απολαβές.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζητούν να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ και να μη μειωθούν οι τακτικές αποδοχές και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι κοντά στη σύνταξη, οι οποίοι όμως δεν έχουν φθάσει τα 58 έτη, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευθούν το δικαίωμα από το νόμο Λοβέρδου για εξαγορά των τελευταίων 7 ετών ή και της στρατιωτικής θητείας έως το 2015, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταταχθούν ύστερα από 33 ή 35 χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ο αριθμός των σιδηροδρομικών που θα μπορούσε να αποχωρήσει με σύνταξη εξαγοράζοντας σήμερα, έτη προϋπηρεσίας μπορεί να ξεπερνά τους 2.500 και να μη χρειάζονται μετατάξεις.