Ξεσπούν οι Ρομά: Φοβόμαστε, υπάρχουν σχόλια όπως «κάψτε τους, είναι καταραμένοι»

Καταγγέλλουν στο newsbeast.gr ότι τους διώχνουν από τα σπίτια τους - «Σκεπαζομαστε με σακούλες και ζούμε μέσα στην λάσπη»


ΕΛΛΑΔΑ
20:09
08/10/2019
Ξεσπούν οι Ρομά: Φοβόμαστε, υπάρχουν σχόλια όπως «κάψτε τους, είναι καταραμένοι»
85
loading

Το φόβο και την ανησυχία τους από την άμεση και επικείμενη εκδίωξη από τον οικισμό στον οποίο και διαμένουν τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, εξέφρασαν κάτοικοι του οικισμού Ρομά στα Τσαΐρια Περαίας.

Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι του οικισμού Ρομά κατέθεσαν Μηνυτήριο Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα μετά την κατάθεσή της, πολλοί από αυτούς προέβησαν στο να την συνυπογράψουν και να στηρίξουν.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Κάτοικος του καταυλισμού περιγράφει αποκλειστικά στο newsbeast.gr τις συνθήκες διαβίωσης. «Αυτήν τη στιγμή από τις 180 οικογένειες έχουμε μείνει 30. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, σκεπαζόμαστε με σακούλες και ζούμε μέσα στην λάσπη» τονίζει.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο χώρος και οι δρόμοι του καταυλισμού αποκλείστηκαν από δύο μπουλντόζες. Κάλεσα την αστυνομία, γιατί δεν ήξερα αν το έκανε αυτό ο Δημαρχος ή κάποιος άλλος. Απλά έκανα καταγγελία. Είπα ότι μας έχουν μπλοκάρει. Δεν έχουμε δρόμο, δεν μπορούμε να βγούμε.

Την επόμενη μέρα μας άνοιξαν έναν νέο δρόμο, ωστόσο το μέρος παραμένει αποκλεισμένο, με μια είσοδο που ελέγχεται. Δεν έχουμε λάβει κάποια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Ο Δημαρχος έρχεται και μου λέει ότι θα φύγουμε. Του απάντησα, "εντάξει να φύγουμε αλλά πού θα πάμε να μείνουμε;. Τα παιδιά μας; Το σχολείο τους;".

Η απάντηση του είναι πως "δεν με ενδιαφέρει, μέχρι το βράδυ θα φύγετε". Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά για να ελέγξει ο εισαγγελέας τι συμβαίνει. Δεν κάναμε τίποτα κατά του δημάρχου. Απλά καταθέσαμε στον εισαγγελέα να ελέγξει τις κατεδαφίσεις των οικισμών, τον εκδιωγμό των οικογενειών, τον πρόσφατο αποκλεισμό και τις συμπεριφορές.

Αναφέρομαι σε μια ομάδα σε γνωστό μέσω κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρεται σε εμάς με άσχημα σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμαστε παρα πολυ. Υπάρχουν σχόλια όπως "κάψτε τους, φέρτε τα γκρέιντερ να τους σκεπάσουμε εκεί, είναι καταραμένοι" και άλλα πολλά. Αυτή την στιγμή από τις 180 οικογένειες έχουμε μείνει 30. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, σκεπαζομαστε με σακούλες και ζούμε μέσα στην λάσπη»

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του καταυλισμού, με την μηνυτήριό τους αναφορά, αιτούνται την κατεπείγουσα κλήση όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να διερευνηθεί η όποια παράνομη πράξη ή παράλειψη σε σχέση με την καταστροφή/κατεδάφιση σπιτιών του καταυλισμού Τσαίρια Περαίας. Οι ίδιοι εκφράζουν τον φόβο τους για τα σχόλια που αναγράφονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δια του τύπου.

«Αντιμετωπίζουμε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα»

Ο δικηγόρος Γιώργος Τσιάκαλος, αναφέρει στο newsbeast.gr: «Οι εντολείς μου έλαβαν την απόφαση να στραφούν κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού ώστε να διερευνηθεί η όποια παράνομη πράξη ή παράλειψη σε σχέση με την κατεδάφιση των οικιών του καταυλισμού τον οποίο θεωρούν σπίτι τους εδώ και 30 χρόνια πλέον, η όποια παράνομη πράξη ή παράλειψη σε σχέση με την επικείμενη αποβολή και εκδίωξη των κατοίκων του καταυλισμού, λεκτικής βίας, ρητορικής μίσους ή διάκρισης και εν γένει οποία πράξη αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά τους ώστε να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως και αρμοδίως.

Η πρωτοβουλία αυτή, πέραν της ποινικής της αξιολόγησης, δημιουργεί και το εύλογο ερώτημα εάν στο δικαιικό μας σύστημα ένα τέτοιο μέτρο αποβολής είναι νόμιμο ή όχι, εάν ακολουθεί τις επιταγές του Συντάγματος (όπως το άρθρο 2 παράγραφος 1 και 5 παράγραφος 1 αλλά και τα άρθρα 3,8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες ανήκουν και οι συμπολίτες μας, φρονώ ότι το κράτος θα πρέπει να λαμβάνει θετικά μέτρα για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Άλλωστε, η λήψη θετικών μέτρων για την εξασφάλιση κατάλληλης στέγης, εδράζεται και στις διατάξεις του Ν. 4443/2016 σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Επιπλέον με βάση τις διατάξεις του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση για τα θετικά μέτρα για την εύρεση στέγασης (όπως επιτάσσει το άρθρο 21 παρ. 4 του Συντάγματος) και προσωρινής μετεγκατάστασης, ή εάν αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης.

Ένα είναι σίγουρο, ότι εάν εκδιωχθούν με άτακτο τρόπο θα μετατραπούν σε αστέγους, με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες, κυρίως στην υγεία και τη ζωή τους. Επομένως αντιμετωπίζουμε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο πρέπει σαφώς να διαχωριστεί από το περιβαλλοντικό ζήτημα που αδιαμφισβήτητα υπάρχει στην περιοχή και βεβαίως να αποδοθούν όποιες ευθύνες σε Ρομά ή μη Ρομά.

Η απόδοση συλλογικής παραβατικότητας εναντίον όλων των Ρομά, η πίστη ότι είναι στην πλειονότητα τους παραβατικοί και βιώνουν την δικαιοσύνη (ή πρέπει) μόνο από την πλευρά της Δαμόκλειου σπάθης του Ποινικού Δικαίου ή άλλως καλύπτουν όσους παραβαίνουν το Νόμο, υποκινούν την ρητορική μίσους, τον ρατσισμό και διασπείρουν τον διχασμό μεταξύ των πολιτών. Αυτά τα φαινόμενα αντιτίθενται στο Κράτος Δικαίου και στον νομικό μας πολιτισμό και στην πράξη στιγματίζουν και αποκλείουν περαιτέρω τους συμπολίτες μας».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

85
σχόλια
 1. avatar Lazio

  Οταν η ελληνικη κοινωνία δέίχνει ακόμα ανοχή και αντοχή στους γύφτους σημαίνει ότι ειναι άξια της μοίρας της. Μόνο ντροπή στους συμπολίτες που πίσω από τα παρακμιακα αριστερά ιδεώδη αδιαφορούν για την υπόλοιπη κοινωνία....

 2. avatar Xountalas

  Πριν την ελευση των Αλβανων ( κυριως),οι τσιγγανοι εργαζονταν στα χωραφια, ζωντας νομαδικα ( τους αρεσει) ,πηγαινοντας οπου υπηρχε αγροτικη παραγωγη για μαζεμα.Αφου ηρθαν οι Αλβανοι, οι πρωτες δουλειες που κανανε ηταν στα χωραφια, υποκαθιστωντας τους τσιγγανους για πολλους και διαφορους λογους.Οι τσιγγανοι,μη εχοντας αλλη επιλογη, το εριξαν στην χοντρη παραβατικοτητα ( ναρκωτικα, οπλα),αν και μικροπαραβατικοι ηταν ανεκαθεν.Με αλλα λογια οι τσιγγανοι αλλα κυριως η ελληνικη κοινωνια, πληρωνει για αλλη μια φορα την ανεξελεγκτη λαθρομεταναστευση( η ευθυνη πεφτει κυριως στον Σημιτη, η ευκολη καραμελα περι Σαμαρα δεν ισχυει αφου ο Σαμαρας ειχε μιλησει για προστασια των Βορειοηπειρωτων και ΟΧΙ συλληβδην ολων των Αλβανων, γι αυτο εξαλλου στην αρχη ολα τα αλβανα δηλωναν Βορειοηπειρωτες).Οταν εχεις επομενως ενα ανικανο πολιτικο συστημα το οποιο ειναι ΥΠΟΠΤΩΣ μυωπικο,την νυφη θα την πληρωνει ο λαος.Μαζι ομως με τα διποδα που ψηφιζουν ο,τι ψηφιζουν και τους αξιζει να ταλαιπωρουνται και να υποφερουν ,την πληρωνουν και πολιτες με αγαπη για την Πατριδα, με σωστες πολιτικες επιλογες, με ιδεες λυσεις και προτασεις αλλα ΔΥΣΤΥΧΩΣ ψηφιζουν και τα... διποδα!Ζητω η Δημοκρατια ( ΣΑΣ)

 3. avatar Xountalas

  Να ειστε σιγουροι 100% οτι πισω απο την [...]ανακοινωση ειναι Συριζαιοι ή καμια ανταρCIA.Ακομα οι Μπιζνες Καλα Οργανωμενες ( ΜΚΟ) ,δεν εχουν αναλαβει την ( με το αζημιωτο) "προστασια" των Αθιγγανων ( μπορει εδω να κανω και λαθος).Η λυση παντως ειναι η εξης: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ( αρα εξαιρειται αυτοματως και η κομπλεξικη ψευτοδεξια),η οποια κυβερνηση θα ταραξει στην ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ την " ευπαθη ομαδα" με συνεχεις ελεγχους για ναρκωτικα, οπλα κλπ.Ταυτοχρονα, διακυβερνητικη συνεργασια με την Ινδια ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ( σε αυτο συγκλινουν οι ιστορικες πηγεςκαι οι γενετικες ερευνες που εχουν γινει)και η οικοδομηση μεγαλων οικισμων εκει στην Ινδια για μετεγκατασταση της "ευπαθους ομαδας" στην χωρα των προγονων τους.Απο τον 16 αιωνα που κουβαληθηκαν στην Ευρωπη,ελαχιστοι τσιγγανοι εχουν αλλαξει,κυριως αυτοι που εχουνεπιμειχθει με λευκους.Φυσικα θα πρεπει να αποζημιωθουν, να διαφαλιστουν οι καλες συνθηκες στους εκει οικισμους και το προγραμμα να εχει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βαση και μεγαλη ΠΡΟΣΟΧΗ στις λεπτομερειες.

 4. avatar ΣΤΑΣ ΠΑΤΡΑς 123

  Εμεις στην πατρα που ειμαστε πολιτισμενοι τους νοικιαζει ο δημος σπιτια και οι γλυκουλιδες βγαινουν και κανουν την αναγκη τους στον δρομο , βαζουν μουσικη οτι ωρα τους κατεβει , χτυπουν την γυναικα τους , η γυναικα τους παει με τους γειτονες , κ.α. , λογο πολιτισμου περναμε παρα πολυ ωραια ... εχει σασπενς καθε μερα...

  1. avatar τριαλαρο

   μενω σε περιοχή που έχει αρκετούς και σε καταυλισμό πίσω από το νομισματοκοπείο και ανάμεσα μας. Καταρχήν, το μόνο που έχουμε ζήσει στην περιοχή είναι η δυνατή μουσική μόνο το Σαββατοκύριακο από το πρωι μέχρι αργά απογευμα. Σέβονται απόλυτα το βράδυ αν η επόμενη είναι εργάσιμη.
   Αυτοί που μένουν ανάμεσά μας, δεν τους ξεχωρίζεις αν τους δεις, μόνο αν πας στα σπίτια τους, γιατί τους αρέσει να κάθονται στο πάτωμα. Κατά τα άλλα πεντακάθαροι.
   Στον καταυλισμό δεν πηγαίνουμε, δεν έχουμε καμία δουλειά, και δεν φαίνεται από κανέναν δρόμο.
   Ξύλο και τέτοια δεν έχουμε δει.
   Στο χωριό μου που πάλι έχουμε, όλα αυτά που λες τα έχουμε δει. Και ακόμη χειρότερα. Επομένως δεν ξέρω μην εξαρτάται και απο τους ανθρώπους? Ίσως αυτοί εκεί που μένω έχουν μόνιμες δουλειές και γι'αυτό?

  2. avatar Αν .

   τους χαρίσεις κάτι δεν το θέλουν,μόνο αν το κλέψουν εχει αξία γι αυτούς!

  3. avatar Xountalas

   Και γι αυτο ξαναβγαλατε κουμουνα δημαρχαιο!!!ΔΕΝ σας λυπομαστε, αγκαλια τωρα με την ευπαθη ομαδα και να καθαριζετε και τις ακαθαρσιες τους παρακαλω, αλλιως θα ειστε ρατσιστες και θα καειτε στην Κολαση!

 5. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Καμία λύπηση! Τί διαφορετικό είναι από τους άλλους Έλληνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται προνομιακά;
  Αυτοί δεν λυπούνται κανέναν.
  Τις προάλλες, τους είδα τελευταία στιγμή να σηκώνουν ένα στρογγυλό μεγάλο καπάκι της ΕΥΔΑΠ από τον δρόμο και να το φορτώνουν για να το πουλήσουν για μέταλλο.
  Λυπήθηκαν αυτόν που θα πέρναγε ανυποψίαστος και θα έπεφτε μέσα και θα σκοτωνόταν;
  Πριν μερικές μέρες έκλεψαν το αναπηρικό αμαξίδιο γείτονά μου. Τον λυπήθηκαν; Όχι!
  Μέχρι και από τον τάφο της μητέρας μου έχουν κλέψει τα μεταλλικά στοιχεία και ένα καντήλι από μέταλλο.
  Σεβάστηκαν τίποτα; ΟΧΙ!
  Καμία λύπηση! Όσο τους λυπάται κανείς τόσο χειροτερεύουν.

  1. avatar agilotos.stravos

   Αυτο σημαινει πολιτης κοιμισμενος..Μας ενοχλουν που ελληνες μας κλεβουν χιλιαδες ευρο απο τη δυσβασταχτη φορολογηση,τον Ενφια,τη ΔΕΗ,τα προστιμα της τροχαιας,τα δημοτικα τελη?ΟΟΟχι!Μας ενοχλουν που ρομα μας κλεβουν τα καντηλια!
   Οπου τον παιρνει τον καθενα..

   1. avatar Xountalas

    Αγγυλωμενε Στραβε, το Indy δεν γραφει για τις μπουκες των ηλιοκαμενων ταξικων σας αδελφων σε σπιτια,σε επιχειρησεις ,για τα καλασνικοφ, τα ναρκωτικα ,για την στροφη των μελαχρινων ταξικων σας αδελφων στην βαρια εγκληματικοτητα?( γραφω σε αλλο σχολιο για τα αιτια αυτης της μεταστροφης).

    1. avatar agilotos.stravos

     Να μου το φερεις
     Τι σχεση εχει τωρα η παραβατικοτητα με τους κοινωνικους αγωνες ουτε κ εσυ ξερεις...

 6. avatar Lazio

  Οι ρομά δεν είναι παραβατικοί. Το λένε κ οι κοινωνιολόγοι της παντείου αυτό. Ούτε κλέβουν ούτε ληστεύουν ούτε ναρκωντικά πουλάνε. Απορώ με ορισμένους πως τα σκεφτήκατε όλα αυτά. ......
  Αχ κακομοίρα ελλάδα ....

 7. avatar Παράκληση

  Παρακαλούμε θερμά τους κυρίους του Κράτος, εάν αγαπούν το λαό τους, την χώρα τους, όπως κόψουν από τη ρίζα, τη γάγγραινα αυτή.

  1. avatar Xountalas

   Εισαι σιγουρος οτι το Κλεπτοδημοκρατικο τοξο αγαπαει τον Ελληνα?Γι αυτο τον κλεβουνε τοσα χρονια,γι αυτο ξυνονταν τοσα χρονια περδομενοι στις υπουργικες τους καρεκλες,γι αυτο τον εριξαν στα Μνημονια, την Πτωχευση και στην Παρακμη , την ιδια στιγμη που ο Τουρκος διπλα παραγει ΤΑ ΠΑΝΤΑ?Αυτο το χάλι που αποτελει τον ελληνικο λαο,θελει καμια λυπηση που καθε φορα ψηφιζει τους δημιους του επειδη του πουλανε δημοκρατια?

  2. avatar Βγάλτην όπως μπορείς φίλε.

   Οι κύριοι του κράτους δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν αδέσποτα
   και αντικαπνιστικό, και θα μπορέσουν με τους ....?

   1. avatar Τι δεν γίνεται κατανοητό?

    Γι΄αυτό 44% των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών έγραψαν στ' ........τους
    αυτούς τους κυρίους του κράτους, απέχοντας και μουτζουρώνοντας.
    Οι υπόλοποι 56% ας τους λούζονται.

    1. avatar Ευπατριδης

     Τούς λούζεστε κι εσείς, το 44%. Δώρον άδωρον η μουτζούρα σας...

  3. avatar ++++++++++++

   ++++++++++++++++++++

 8. avatar σιγα μην σας λυπηθουμε

  μια ζωη παραβασεις, κλοπες, τραμπουκισμους και ναρκωτικα. παντως καταραμενοι δεν ειστε, [...] ειστε.

 9. avatar σουρταφερτας

  οχι μωρε καλα παιδια του κατηχητικου ειναι παπαδακια περνανε κ τις γριουλες στο απεναντι πεζοδρομιο στο γκουανταναμο πρεπει να πανε εχει πολλες ευκαιρες εκει για καινουρια ζωη εδω τι θελουνε?? δεν εχει οριζοντα εδω αρα τι θελουνε?? κλεψει κλεψει???

 10. avatar j_k

  Τόσα ακατοίκητα νησιά έχει το αιγαίο.

 11. avatar ΝΙΟΒΗ

  ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ [...] ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ.ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ

 12. avatar FANTASMA

  οταν θα ξεκινησουν να πληρωνουν φορους, δημοτικα τελη κ.ο.κ τοτε θα τους θεωρησω συμπολιτες Κε.Δικηγορε

 13. avatar Γκαραγκουνης

  Τα παιδιά πηγαίνουν σχολεία.
  προσπαθούν με κάθε πονηρό τρόπο να βλάψουν το Οικισμό τσαϊρια

  Γιατί δεν ρωτάτε το δήμο Θερμαϊκού που οι Ρομά έστειλαν ποιοι έβαζαν φωτιά και ποιοι πέταγαν σκουπίδια οι οποίοι οι περισσότεροι ήταν μπάλαμε και όχι Ρόμα;;;;;;;;;;;;;;;

  1. avatar Ευπατριδης

   Τσαίρια;;;; Τσακίδια...

 14. avatar Επιτέλους

  Δρόμο από εκεί. Έχουν ρημάξει την περιοχή και τώρα κλαίγονται. Έκλεβαν ρεύμα, έκλεβαν αυτοκίνητα, είχαν ρημάξει τα σπίτια, κάθε μέρα έβαζαν φωτιά και έκαιγαν λάστιχα και αυτοκίνητα μολύνοντας τον αέρα. Και εννοείται ότι δεν πήγαιναν σχολείο που λένε. Εμείς ζούσαμε ανθρωπιστική κρίση όχι αυτοί. Ουστ. Μπραβο στον δήμαρχο.

 15. avatar Ροζ φλαμίνγκο

  Στη Σπιναλόγκα

 16. avatar Stelios 271

  Εναν ρομα που να δουλεύει μεροκάματο οικοδομή, εργοστάσιο η εταιρεία βρείτε μου κι εγώ τότε θα τους αποδεχθώ. Εναν μόνο.

 17. avatar Τειρεσίας

  Η Μάστιγα της εποχής μας, οι ΓΥΦΤΟΙ, οι Αλβανοί, και οι Πακιστανοί. Οι πρώτοι ασσοι στην ΚΛΕΨΙΑ μπουκαδοροι ,οι άλλοι 2 στα ΝΑΡΚΟΤΙΚΑ ΔΩΛΟΦΟΝΙΕΣ και όλος ο Ποινικός κώδικας μαζί

 18. avatar Μπράβο…

  ...στον δήμαρχο Περαίας!Ρήμαξαν όλη την περιοχή στην κλεψιά.Είναι χαρακτηριστικό πώς απο τότε που ξεκίνησε η απομάκρυνσή τους,τα φαινόμενα κλοπών φαίνεται πώς περιορίστηκαν σημαντικά καθώς είναι μικρή η περιοχή και όταν συμβαίνουν κλοπές,αυτές γνωστοποιούνται γρήγορα.Έπειτα το μέρος καταλήφθηκε παρανόμως.Δεν έχουν καμιά θέση εκεί.

 19. avatar Ο ψεύτης….

  Καλά,που είναι το κράτος,που είναι ο ΟΗΕ,που είναι το ΝΑΤΟ
  Αίσχος και μόνο αίσχος για την κοινωνία για τον Δήμο και για όλους αυτούς που τα έχουν βάλει με τούς Ρομά,και δεν τούς αφήνουν να κλέβουν,να βάζουν φωτιές,να πυροβολούν,να πίνουν και να μεθουν,αίσχος!

 20. avatar Αυτός ο…Ποταμίσιος ο Θεοδωράκης..

  ...γιατί δεν παίρνει κάποιες οικογένειες στο σπίτι του; Από οτι θυμάμαι, όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν μας έλεγε πως έχει ζήσει πολλά χρόνια μαζί τους, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα τους και ότι τους θαυμάζει και τους λατρεύει! Ευκαιρία λοιπόν να ανταποδώσει τη φιλοξενία...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει