Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν δύο σημαντικά έργα ύδρευσης του δήμου Σπάρτης που θα αναβαθμίσουν την παρεχόμενη ποιότητα νερού, στους κατοίκους τριών χωριών του δήμου, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1.723.600 ευρώ.

Το πρώτο έργο, αφορά την ενίσχυση υδροδότησης των χωριών Πλατάνας και Σκούρας με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 775.700 ευρώ και επιλέξιμης δαπάνης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 640.000 ευρώ.

Το έργο αφορά την ενίσχυση της υδροδότησης των χωριών από νέα γεώτρηση με νέο αγωγό μεταφοράς νερού προς τους οικισμούς, για εξασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας νερού, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων υδροληψιών που παρέχουν ακατάλληλης ποιότητας νερό λόγω παρουσίας μαγγανίου.

Το δεύτερο έργο αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αμυκλών του δήμου Σπάρτης με συνολικό προϋπολογισμό 947.900 ευρώ και επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 780.000 ευρώ.

Με το έργο αυτό θα γίνει αντικατάσταση των παλαιών και ανεπαρκούς διατομής αμιαντοσωλήνων του οικισμού των Αμυκλών μαζί με τον τροφοδοτικό αγωγό από τη δεξαμενή. Το νέο έργο ύδρευσης περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, όπως υδραυλικές συσκευές, κι αντικατάσταση παροχών με σκοπό την ολοκληρωμένη ανακαίνιση του δικτύου και την πλήρη κάλυψη της υδροδότησης ενός δυναμικού οικισμού, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη 40ετία.