Αισιόδοξη για τον τουρισμό το 2013 εμφανίσθηκε η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε το θερινό πρόγραμμα της «Aegean» η οποία, με συνολικά 158 διεθνή δρομολόγια και 8 βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη αυτού του ζωτικού για την οικονομία της χώρας μας κλάδο.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επιζητούν και ενισχύουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, που συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό προϊόντων και υπηρεσιών, επαίνεσε την πρωτοβουλία της Aegean και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα».

Όπως ανέφερε, τα κρίσιμα ζητήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού, σε ό,τι αφορά στην πολιτική των αερομεταφορών, είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας σε προορισμούς με χαμηλές χρεώσεις στους αερολιμένες, αλλά και η ενίσχυση των εκτός εποχής δραστηριοτήτων, που μπορεί να επιτευχθούν με χαμηλότερες χρεώσεις.

Το Ηράκλειο, αλλά και η Κρήτη γενικότερα, είπε, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού είναι προορισμός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως κύρια πύλη για έναν μεγάλο αριθμό εισερχόμενων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την υπουργό έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και επεσήμανε ότι «δουλεύουμε πολύ μεθοδικά έτσι ώστε το 2013 να είναι πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά».

Η κ. Κεφαλογιάννη επανέλαβε ότι στο υπουργείο έχουν βάλει κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού στη χώρα μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Ακόμη μίλησε για τη διεύρυνση της εποχικότητας, λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει σημαντική επιδίωξη μας, ιδίως για εδραιωμένους προορισμούς όπως η Κρήτη, επισημαίνοντας ότι ο εμπλουτισμός του προγράμματος της «Aegean» συνιστά μια ακόμα καλή και ιδιαίτερα σημαντική είδηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθως ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για τον τουρισμό υπογραμμίζοντας πως τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Χαρακτήρισε τη χώρα μας ως ασφαλή, φιλικό και ιδιαίτερα προσιτό οικονομικά προορισμό. «Έχουμε αφήσει πίσω μας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και προχωράμε σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της ρήξης με το παρελθόν σύντομα θα είναι ορατά και στην ελληνική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερομένη στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο κλάδο του τουρισμού είπε ότι αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του κλάδου και της χώρας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Θόδωρος Βασιλάκης παρουσίασε το νέο πρόγραμμα δρομολογίων για το 2013, που περιλαμβάνει την προσθήκη 29 νέων τακτικών δρομολογίων εξωτερικού από συνολικά 12 αεροδρόμια εκ των οποίων τα 8 είναι πλέον βάσεις της.

Ο Αντιπρόεδρος της «Aegean» Ευτύχιος Βασιλάκης, παρουσίασε στη συνέχεια στοιχεία για την αύξηση επιβατών Εξωτερικού – Περιφέρειας την τελευταία τετραετία (2008 – 2012) παρά την κάμψη της συνολικής αγοράς.

Ακόμη τόνισε ότι Aegean προσβλέπει στις συνέργειες που θα προκύψουν από την εξαγορά της Olympic Air, όταν, όπως είπε, «λάβουμε την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού».

Τα απευθείας διεθνή δρομολόγια της εταιρείας πραγματοποιούνται από 8 βάσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Καλαμάτα, Λάρνακα), με την Κω και την Καλαμάτα να αποτελούν βάσεις που εγκαινιάζονται το 2013, ενώ παράλληλα το Ηράκλειο και η Ρόδος ενισχύονται με αυξημένο αριθμό αεροσκαφών. Παράλληλα δραστηριότητα απευθείας πτήσεων εξωτερικού θα υπάρχει από Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ζάκυνθο και Σκιάθο.

Εξ άλλου στο δίκτυο πτήσεων της Aegean για το 2013 προστίθενται 5 νέες χώρες (Ουκρανία, Ελβετία, Πολωνία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν) και 10 διεθνείς προορισμοί (Γενεύη, Μάντσεστερ, Λυών, Στοκχόλμη, Κίεβο, Μπακού, Βερολίνο, Νυρεμβέργη, Ανόβερο, Βαρσοβία) ενώ από το Ηράκλειο, η εταιρεία το 2013 θα πραγματοποιεί συνολικά 33 απευθείας δρομολόγια εξωτερικού προς 12 χώρες.

Κατά την παρουσίαση των νέων δραστηριοτήτων της «Aegean» απηύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που τόνισαν τη συμβολή της εταιρείας στην Κρήτη και τον τουρισμό της.