Εντείνονται οι κινητοποιήσεων των κατοίκων του Λασιθίου για τη μεταφορά των τμημάτων του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας στο Ηράκλειο, καθώς και για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία του νομού.

Η ΔΟΥ στον Άγιο Νικόλαο τελεί υπό κατάληψη για τρίτη ημέρα, ενώ αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατάληψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, από τους Λασιθιώτες, οι οποίοι στις 8 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της πόλης και με λεωφορεία θα μεταβούν στο Ηράκλειο. Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν και σε Ιεράπετρα και Σητεία.

Για το λόγο αυτόν η επιτροπή αγώνα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η συμμετοχή των σωματείων, των φορέων, των συλλόγων και των πολιτών είναι επιβεβλημένη προκειμένου να δώσουμε δυναμικό παρόν αντιδρώντας στο σχέδιο “Αθηνά”, στην υποβάθμιση των νοσοκομείων μας και στην αποψίλωση των υπηρεσιών μας».

Σπουδαστές από το Ηράκλειο και το Λασίθι αναμένεται να δώσουν το «παρών» την Πέμπτη στο Ηράκλειο, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στο οποίο θα συμμετάσχουν και κάτοικοι του Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα και την κατάργηση του τμήματος Δομικών Έργων στο Ηράκλειο.

Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας για όλο τον νομό αύριο Πέμπτη από τις 08:30-12:30, διευκρινίζοντας ότι η στάση εργασίας πέρα από τον ιδιωτικό τομέα καλύπτει και τον ευρύτερο δημόσιο, όπως τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομείο, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν καθολικά στη στάση εργασίας και να παραστούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Νικολάου αύριο στις 8:00 το πρωί. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο.

Επίσης, σε νέα ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα Ιεράπετρας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η κατάληψη της Εφορίας με την πιο ενεργή συμμετοχή των Αλληλέγγυων Πολιτών Μεραμπέλου και της επιτροπής αγώνα Αγίου Νικολάου. Στόχος μας, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι να φτάσει ξεκάθαρα και δυνατά στην κυβέρνηση το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και τον νομό μας με όλες μας τις δυνάμεις. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί επιπλέον, μέρος της απόφασης που πάρθηκε την Παρασκευή για στάση πληρωμών, εφόσον η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί για την Ιεράπετρα και το Λασίθι συνολικά, αλλά τα οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα έχουν μεταβεί οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου με μέλη των επιτροπών αγώνα όπου μαζί με εκπροσώπους άλλων πόλεων της χώρας που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρούν την δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντίδρασης.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει η ίδια για θέματα που απασχολούν τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και της προσπάθειας επίλυσής τους, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Αντώνης Γρηγοράκης, θα μεταβεί σήμερα στο νομό και θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Ιεράπετρας και ακολούθως το νοσοκομείο Σητείας.