Ναυάγησε η χθεσινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η επ’ αόριστον κινητοποίηση στα διαγνωστικά κέντρα.

Σήμερα στις 10:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και να κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση το υπουργείο πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ενίσχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία είναι ήδη κλειστή.

Υπήρξαν και έντονες διαφωνίες από την πλευρά εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι έκαναν λόγο για «νομικές ρυθμίσεις που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος».

Τα διαγνωστικά κέντρα πάντως θα λειτουργούν και σήμερα από τις 17:00 έως τις 20:00 για να δίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους.

«Παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» είπε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το ίδιο έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει» πρόσθεσε.

«Οφείλω να πω ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψη μας και την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει Βουλή και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, αλλά μπορούν να γίνουν από τώρα κάποιες κινήσεις» συνέχισε.