Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

Τα αποτελέσματα έρευνας για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας


ΕΛΛΑΔΑ
16:05
03/12/2018
Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας
11
loading

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και χαμηλότερες είναι οι τιμές των κινητών υπηρεσιών στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου OVUM, που βασίστηκε σε συγκριτική ανάλυση των αγορών Κινητής Τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου και η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Η OVUM μελέτησε τις τιμές των κινητών υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη α) τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για φωνή, μηνύματα και δεδομένα και β) τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των sms και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

 • Στις συνολικές τιμές προ φόρων, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ, με τιμές κατά 11% χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
 • Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
 • Το μηνιαίο προ φόρων κόστος του μέσου πακέτου υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Καταναλωτής είναι στα Euro10,71, αρκετά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (Euro12,07).
 • Οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά: Μόνο την περίοδο 2014-2017, η μείωση έφτασε το 24%.
 • Η ποιότητα των δικτύων αντανακλά τις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων παρά την οικονομική ύφεση, με την ταχύτητα download στα 36,9Mbps, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.

Σύμφωνα με την μελέτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι χρήστες κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας δίκτυα» με βάση τη μέση ταχύτητα κατεβάσματος δεδομένων. Τα δεδομένα αντλήθηκαν για την περίοδο 2014-2017 από τις οικονομικές καταστάσεις των παρόχων, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μελέτης διαφοροποιείται από τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τις αγορές Κινητών Επικοινωνιών που βασίζονται σε μη αντιπροσωπευτικά πακέτα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν καταναλωτικά κοινά με ευρύτατη διείσδυση στη Ελληνική αγορά.

Ο επικεφαλής της ΟVUM, Mark Oliver ανέφερε πως η μελέτη αποτελεί ρεαλιστική αποτύπωση των πραγματικών τιμών των κινητων υπηρεσιών, με μία μεθοδολογία που στηρίζεται σε αυτό που πληρώνουν και χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι τιμές των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι σε όλες τις περιπτώσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και ακόμη χαμηλότερες από αυτόν, μόλις αφαιρεθεί η πολύ υψηλή φορολογία - η υψηλότερη στην ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, από το 2019 η ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιεί νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών που έχει συμφωνηθεί με τους παρόχους, βασιζόμενο και σε νούμερα που θα δίνουν οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι εντός του 2018, με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5% ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Αρτζι Μπορτζι

  Οι πιο ακριβές τιμές σε κινητή χωρις καμια ουσιαστική υπηρεσία. Με πολλα κενά στη λήψη.

 2. avatar John lio

  Από τις ποιο ακριβές στην Ευρώπη... ποσά παίρνεις από διαφήμιση για να τα γράφεις αυτά?
  FAKE NEWS FROM NEWSBEAST.... WELL DONE

 3. avatar Γρηγόρης Δανία

  Μπούρδες!!! Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά πάγια που έχω δει. Στην Δανία που μένω εγώ πληρώνω 20 ευρώ το μήνα και μου παρέχει ΕΛΕΎΘΕΡΗ Ομιλία και Μηνηματα στο εσωτερικό αλλά και σε ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ σταθερά και κινητά . Και ίντερνετ 50GB.Τωρα κάντε σύγκριση!!

  1. avatar Ζλάταν

   Πες μας την εταιρία να κάνουμε και εμείς σύνδεση.
   Υπόψη δεν είμαστε συνταξιούχοι η φοιτητές.

 4. avatar helpgr

  στη Σουηδία για μια σύνδεση περιλαμβάνει πανtα απεριόριστη ομιλία και μηνύματα sms mms και βάση πόσο GB Internet θέλεις πληρώνεις πάγιο.
  Π.Χ απεριόριστη ομιλία και μηνύματα sms mms και 5GB internet το μήνα =145 korones/15€
  Μισθός 1500€ - 3000€
  Εσείς κρίνετε πόσο κοστίζει το ίδιο πακέτο στην Ελλάδα και βάση τον μισθών εκεί.

 5. avatar Γιώργοςb

  Δεν μας λένε όλος αναλογικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες που μας τα έχουν κάνει πλανήτες με το 4G και εμείς δεν πιάνουμε ούτε σήμα σε πολλά σημεία. Γενικώς την περιφέρεια την έχουν χεσμενη . Να μην αναφέρουμε το κόστος του broadband internet όπου πιάνει.

 6. avatar audioware

  Το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε;;;

 7. avatar Αναντικατάστατος

  Το να συγκρίνεις μήλα με πατάτες είναι έξυπνη τακτική όταν απευθύνεσαι σε ιθαγενείς.
  Ας μας πουν το κόστος σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, εκεί θα καταλάβει ο κοσμάκης πόσο τελικά ακριβότερη είναι η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα.
  Όποιος γνωρίζει λίγο παραπάνω τι πληρώνουν οι λοιποί Ευρωπαίοι για φωνητικές κλήσεις και δεδομένα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό της κάθε χώρας και το αντίστοιχο κόστος ζωής, κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια διαβάζοντας τις παραπάνω ανακοινώσεις.

  1. avatar @ Αναντικατάστατος

   εμ βέβαια φίλε, όλα αυτά είναι οι παπάτζες του μάρκετινγκ των εταιριών!

 8. avatar Γορίλας- κως

  Και ποσό είναι ο μισθός σε αυτές τις χώρες; 700 όσο και στην Ελλάδα;

 9. avatar Εδω λες και ευχαριστώ

  Ιταλια κροατια σλοβενια μαυροβουνιο μαλτα 10 ευρω και περνεις 10 γιγα.... Εδω... 7 ευρω και περνεις 700 ΜΒ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει