Αντιδρούν στη φημολογούμενη κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου φορείς και δήμαρχοι του νομού, στο πλευρό των οποίων είναι η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, την οποία κοινοποίησαν στον διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου και τους βουλευτές του νομού, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή όσο και οι πέντε «καλλικρατικοί» δήμαρχοι, επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη φημολογία συμπίπτει με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το Ρέθυμνο, νομός που τελεί υπό καθεστώς «αναπτυξιακού παροπλισμού».

Σημειώνουν ότι με την κατάργησή του Κέντρου Νεοσυλλέκτων χάνονται σταδιακά όλες υποδομές που συνετέλεσαν στην ανάπτυξή και οι οποίες δημιουργήθηκαν έπειτα από αγώνες και σθεναρές διεκδικήσεις των Ρεθυμνιωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Μετά την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, τη διαφαινόμενη προσάρτηση Κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από το όμορο των Χανίων και τις φήμες για συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ενδεχόμενο “λουκέτο” στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου έχει προκαλέσει προβληματισμό και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία, που βλέπει μία – μία όλες τις αναπτυξιακές δομές του Ρεθύμνου να εξαφανίζονται από το χάρτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για τον τόπο μας».

Η αντίδραση που έχει προκαλέσει η φημολογία δεν αφορά όπως επισημαίνει η κ. Λιονή σε διεκδίκηση τοπικιστικού χαρακτήρα, αλλά αναδύει «το επιτακτικό αίτημα του Ρεθύμνου και της Κρήτης, ότι το Στρατόπεδο του Ρεθύμνου εξυπηρετεί την Κρήτη των 630.000 κατοίκων και της νησιωτικής χώρας του Νοτίου Αιγαίου όταν όλα τα άλλα Στρατόπεδα της χερσαίας ζώνης συνδέονται με εξαιρετικούς αυτοκινητόδρομους που επιτρέπουν τη γρήγορη και αμφίδρομη επικοινωνίας των οπλιτών με τις οικογένειές τους, οι οποίοι, με την κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης θα υποβληθούν σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία, σε μια αβάσταχτη σπατάλη χρόνου και χρημάτων».