Βαρθολομαίος: Οι εκ βορρά αδελφοί μας μιλούν για σχίσμα, εμείς για αγάπη

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τη Θεία Λειτουργία


ΕΛΛΑΔΑ
17:57
04/11/2018
Βαρθολομαίος: Οι εκ βορρά αδελφοί μας μιλούν για σχίσμα, εμείς για αγάπη
9
loading

«Τη στιγμή που οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη», είπε σε ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο «ουκρανικό» και την αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του επισήμανε: «Με την αγάπη πορεύεται η Μητέρα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Καθ’ ην στιγμή οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη!», και υπενθυμίζοντας τους λόγους του επισκόπου Ρώμης Κλήμεντος προς τους Κορίνθιους τόνισε: «Ουδέν βάναυσον εν αγάπη, ουδέν υπερήφανον, αγάπη σχίσματα ουκ έχει, αγάπη ου στασιάζει, αγάπη πάντα ποιεί εν ομονοία. Εν τη αγάπη ετελειώθησαν πάντες οι εκλεκτοί του Θεού. Δίχα αγάπης ουδέν ευάρεστόν έστι τω Θεώ».

Αφορμή για την αναφορά του Παναγιωτάτου στην προσπάθεια για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος στην Ουκρανία και τη θεραπεία των σχισμάτων που δοκιμάζουν επί δεκαετίες την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αποτέλεσε σχετική αποστροφή κατά την προηγηθείσα προσφώνηση του παρισταμένου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στις κανονικές ενέργειες της Μητρός Εκκλησίας για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.

«Αναφερθήκατε, μετά παρρησίας», σημείωσε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, «και στο επίκαιρο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίον έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, η οποία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειραφέτησε τόσους και τόσους λαούς εις τα Βαλκάνια - αποδυναμώθηκε το ίδιο το Πατριαρχείο, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εσωτερική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτησία εκκλησιαστική, Αυτοκεφαλία, και εξέδωκε του σχετικούς Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους συστάσεως και δημιουργίας αυτών των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών – έτσι και η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, ποιμενάρχης μίας εκ των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου στη Β.Ελλάδα, των λεγομένων «Νέων Χωρών», τόνισε ότι οι ημέρες που διερχόμαστε, εκκλησιαστικώς, είναι «ημέρες κρίσιμες αλλά και συγκλονιστικές».

«Για μία ακόμα φορά η Μητέρα Εκκλησία - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλείται όχι να αυθαιρετήσει αλλά να εφαρμόσει Ιερούς Κανόνες, τους οποίους οι Πατέρες έθεσαν εν Οικουμενικές Συνόδοις. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ημείς, οι ταπεινοί και ανάξιοι δούλοι σας αλλά και πνευματικά σας τέκνα, στηρίζουμε τη μεγάλη σας προσπάθεια, ουχί, επαναλαμβάνω, δια κυριαρχίαν και αυθαιρεσίαν, αλλά διά την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων. Και προσευχόμεθα από τα βάθη της καρδίας μας ο Θεός να σας δίδει δύναμη, υπομονή και σύνεση, την οποία έχετε, διά να τελεσφορήσει η υπόθεσις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ειμαστε

  στα εσχατα χρονια σε καμια 10ετια θα εμφανιστει δημοσια ο αντιχριστος και σε 17-20 χρονια θα ερθει και η β παρουσια βοθρολομαιε!!! και ετοιμασου!!! σε περιμενει αιωνια κολαση θα βραζεις στα καζανια αντιχριστε!!! κι εσυ κι ο συριζωνυμος ο αλλος μασωνος!!!

 2. avatar Κωστας123

  Ουστ καθίκια της κοινωνίας

 3. avatar ΩΙΜΕ

  Τι ενωμένη που είναι η ορθοδοξία μας. Συγκινήθηκα

 4. avatar Ψυχολεηλατης

  Το καλό είναι ότι είσαστε και οι δυο κουφοι Εμ μόνο τους μουσουλμάνους θα κοροιδευουμε

 5. avatar Νικος777

  Οτι ναναι.
  Λιγο μπερδεμενος ακουγεσαι αδερφε.
  Ασε τον Αντιχριστο και βγες απ το λαγουμι πουχεις τρυπωσει και κανε θεαρεστα εργα κι οτι ειναι να γινει ας γινει.

 6. avatar Χριστιανός Ορθόδοξος

  Ο Οικουμενιστης και νεοταξιτης Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει βαλθεί να αποδυναμώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε να στρωθεί το χαλί για τον Αντίχριστο παγκόσμιο ηγέτη που θα υποδουλώσει πνευματικά την ανθρωπότητα. Βοηθός αυτού και η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία συμμετάσχει στο παγκόσμιο συμβούλιο"εκκλησιών”, στην κοσμικότητα, στην ασφάλεια της μισθοδοσίας και συνεξουσιας του μασωνικού αντιχριστιανικού και ανθελληνικού νεοελληνικου ψευδοκράτους και υπογράφωντας την "μεγάλη" "Ορθόδοξη" ψευδοσυνοδο του κολυμπαρίου Κρήτης, όπου αναγνώρισαν τις σατανικές αιρέσεις ως εκκλησίες του Χριστού. Όλοι αυτοί οι λυκοποιμενες θα έχουν το τέλος όλων αυτών που προσπάθησαν να διαφθείρουν την ορθόδοξη αλήθεια και να παραπλανήσουν τον λαό του θεού. ΑΜΗΝ

  1. avatar Truth Teller

   Άσε τις ανοησίες και διάβασε κανένα βιβλίο από σωστές πηγές.

 7. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

  Καλά...ΑΣΤΑ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ...δεν ξεχάσαμε την ΕΥΛΟΓΙΑ που έδωσες στον ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ πριν τις επιθέσεις στην Συρία......ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ""ΑΓΑΠΗΣ"" ΣΟΥ!!!!!!!

 8. avatar FJR 500

  Ρίξε το στην παπαδιστικη αγάπη τώρα , μεταξύ κατεργαρεων ειλικρίνειά τους δούλεψες τους Ρώσους, ποιόν βρήκες να δουλέψεις τώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει