«Ο προκλητικός Νίκος Καζαντζάκης»

Ο πατήρ Γ. Μεταλληνός για το έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα, τον πάπυρο αλλά και τους μουσουλμάνους


ΕΛΛΑΔΑ
15:23
19/09/2012
«Ο προκλητικός Νίκος Καζαντζάκης»
43
loading

Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο αντιδρούν για την ταινία που προσβάλλει τον Μωάμεθ. Το 1988 χριστιανοί αντιδρούσαν για την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Τελευταίος Πειρασμός» που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

Κάποιοι μιλούν για «στημένα» περιστατικά από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα του τι μπορούν να προκαλέσουν γράφοντας… ανακρίβειας, όπως τις χαρακτηρίζουν θεολόγοι, και κάποιοι άλλοι λένε ότι όλα βασίζονται στην επιστήμη και τις… ανακαλύψεις. Γι’ αυτό επικαλούνται και τη νέα τάξη πραγμάτων.

Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, που είναι ιερέας και ομότιμος καθηγητής της Θεολογίας καθώς και συγγραφέας περισσότερων από 40 θεολογικών βιβλίων μιλά στο newsbeast.gr και σχολιάζει τη στάση και τις αντιδράσεις των μουσουλμάνων με αφορμή την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων». Αναφέρεται στις αντιδράσεις των χριστιανών που προκλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Τελευταίος Πειρασμός», το οποίο στη συνέχεια έγινε ταινία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε και στέκεται στον πάπυρο που βρέθηκε σήμερα που «αναφέρει» ότι ο «Ιησούς Χριστός είχε παντρευτεί τη Μαρία Μαγδαληνή».

«Νομίζω ότι είναι ανθρωπιστική αρχή και όχι μόνο θρησκευτικού χαρακτήρος ότι οφείλουμε ο ένας να σέβεται την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις του άλλου. Μπορεί να μην τις ακολουθούμε αλλά ο σεβασμός είναι επιβεβλημένος.
Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να μην προσβάλω τον άλλο. Σας ομολογώ ότι ως θεολόγος, ορθόδοξος φυσικά, μελετώντας κάποια θρησκεύματα, καταλαβαίνω ότι δεν έχουν καμιά υπόσταση, λογική κυρίως», αναφέρει ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός για την έκρηξη των μουσουλμάνων.

Σημειώνει δε ότι: «Παρόλα αυτά ποτέ δεν διανοήθηκα να γράψω κάτι εναντίον ή να διακωμωδήσω τα ηγετικά πρόσωπα αυτών των θρησκευμάτων. Η πρόκληση, η οποία προέρχεται από εμάς και πάντοτε από τον λεγόμενο δυτικό ευρωπαϊκό χριστιανικό κόσμο, δημιουργεί φανατισμό.

Ο φανατισμός όμως είναι συνδεδεμένος όχι με την ίδια τη θρησκεία αλλά συνδέεται με την πολιτικοποίηση του θρησκεύματος και την χρησιμοποίηση του για πολιτικούς σκοπούς. Έτσι, το Ισλάμ από την αρχή, ο Μωαμεθανισμός δηλαδή χρησιμοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία για να υποβοηθήσει τον επεκτατικό της ρόλο. Άλλωστε και στις δυτικές κοινωνίες, κυρίως στην αμερικανική, ο χριστιανισμός χρησιμοποιείται ως προγεφύρωμα για την επέκταση της πολιτικής προπαγάνδας και άλλων μεθόδων στον τρίτο κόσμο και εις την Ανατολή».

Πιστεύει ότι: «Νομίζω ότι όταν λείπει η πρόκληση, δεν θα έχουμε και την απάντηση. Δεν δικαιολογώ οποιαδήποτε βίαια κίνηση και ενέργεια αλλά καταδικάζω δριμύτατα εκείνους που προκαλούν αυτές τις βίαιες και δριμείες κινήσεις και επεμβάσεις».

«Όχι» στα κατά φαντασίαν κείμενα

Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός στέκεται και στις αντιδράσεις των χριστιανών όταν έγινε γνωστό το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και πολύ αργότερα η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και λέει χαρακτηριστικά: «Εν ονόματι της λογοτεχνίας, δεν είναι δυνατόν να αδικούμε και να θίγουμε πρόσωπα, τα οποία εκατομμύρια άνθρωποι σέβονται. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος κηδεύτηκε εκκλησιαστικά και ουδέποτε αφορίστηκε εις την Ορθόδοξη Εκκλησία, προκάλεσε με τα όσα έγραψε κατά φαντασίαν για τον Ιησού Χριστό».

Για να αιτιολογήσει την άποψή του φέρει και παραδείγματα για τα οποία δεν έχει αποδείξεις. «Θα μιλήσω με σκληρή γλώσσα ως δάσκαλος αυτή τη στιγμή. Εάν εγώ μιλήσω για την μητέρα ενός δημοσιογράφου, ενός πολιτικού και πω ότι είναι γνωστή πόρνη, πιστεύω ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η πρόκλησή μου αυτή.

Σκηνή από την ταινία που προκάλεσε αντιδράσεις...

Με τα ιερά πρόσωπα δεν μπορούμε ούτε λογοτεχνία να κάνουμε ούτε να παίζουμε. Ας ασχοληθούμε με άλλα πρόσωπα. Δυστυχώς όμως και χριστιανοί ορθόδοξοι με την αντίδρασή τους δημιουργούν προβλήματα που δεν χρειάζονται. Πρόκειται για ζήλο πολλές φορές «ου κατ’ επίγνωσην».

Στέκεται και στον επίμαχο πάπυρο για τον οποίο έγιναν για μία ακόμη φορά αναφορές ότι ο «Ιησούς Χριστός ήταν παντρεμένος».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά έχουν γραφεί από την αρχαιότητα. Προέρχονται από αιρετικούς Γνωστικούς, έτσι ονομάζονται, και κυρίως η προέλευση είναι από το Ταλμούδ των εβραϊκών βιβλίων. Από το σιωνιστικό αυτό βιβλίο, και δε μιλώ αντισημιτικά αυτή τη στιγμή, αλλά ιστορικά, προέρχονται τέτοια θέματα, τα οποία αφού επιστημονικά (και όχι θεολογικά μόνο) δεν κατοχυρώνονται, νομίζω ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται αυτά τα ανιστόρητα και αστήρικτα πράγματα.

Κυρίως, οι μεν γράφοντες γι’ αυτά τα θέματα δείχνουν την άγνοια των επιστημονικών αρχών και την απουσία κάθε σχέσεως με την επιστήμη, εκείνοι δε που τα διαβάζουν, δεν έχουν σχέση με τα ιερά πρόσωπα.

Η Μαρία η Μαγδαληνή, βάσει των ιστορικών πηγών, είναι ένα από τα υπεροχότερα πρόσωπα και γυναικεία πρότυπα της Καινής Διαθήκης. Γι’ αυτό και ήταν πάντα δίπλα στην Παναγία. Έγινε δε και ιεραπόστολος (κήρυξε στη Ζάκυνθο) και θυσιάστηκε για την πίστη του Χριστού», καταλήγει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar apola

  τεράστιο κεφάλαιο του νεοελληνικού πολιτισμού μας
  ο Καζαντζάκης , πραγματικά όποιος διαβάσει βιβλία του
  απλά γίνεται καλύτερος άνθρωπος...
  μεγαλύτερη φιλοφρόνηση για το έργο του δε μπορώ να βρω
  και να ήταν προκλητικός μάλλον φιλοφρόνηση είναι...

 2. avatar fatoldsun

  ναι δεν αχουμε άλλα πραγματα να ασχοληθούμε αυτόν τον καιρό και είπαμε να ξεθάψουμε και τιποτα παλαιότερο και θρησκευτικό ετσι να έχουμε να αερολογούμε...

  1. avatar Λύκος μονός

   Αφού έχεις καλύτερα πράγματα, να κάνεις μην αργοπορείς...
   Φύγε από δω και πήγαινε κάντα.
   Εμείς, δεν έχουμε και για αυτό....φιλοσοφούμε, ωσάν τους προγόνους, στην αρχαία αγορά.
   Οι βιαστικοί, τεχνοκράτες και λοιποί ....τον [...].

   1. avatar fatoldsun

    ναι παιδιά δεν κατάλαβα, έπεσα στου δημοσίου, συγνώμη.

 3. avatar gandalf

  μιλησε παρα πολυ ωραια

 4. avatar Defender

  μεγάλωσα με Καζαντζάκη. η ιστορίες του και ο τρόπος που έγραφε απλά με ρουφούσαν μέσα τους και όταν σήκωνα το κεφάλι από το βιβλίο ούτε ήξερα πόση ώρα είχε περάσει. Και καποια πράγματα που έγραψε για την εκκλησία είναι αλήθεια αλλά ποτέ τα βιβλία του δεν με έκαναν να χάσω την πίστη μου καθώς για εμένα ήταν λογοτεχνία και όχι θεολογία. για μένα είναι μεγάλος συγγραφέας και έτσι νομίζω πρέπει να αντιμετωπίζεται.

 5. avatar geor_gr2001

  Αν υπάρχει ρε παιδιά έστω και μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ που να επιβεβαιώνει ότι :
  "Η Μαρία η Μαγδαληνή, βάσει των ιστορικών πηγών, είναι ένα από τα υπεροχότερα πρόσωπα και γυναικεία πρότυπα της Καινής Διαθήκης. Γι’ αυτό και ήταν πάντα δίπλα στην Παναγία. Έγινε δε και ιεραπόστολος (κήρυξε στη Ζάκυνθο) και θυσιάστηκε για την πίστη του Χριστού»"
  εγώ θα γίνω παπάς ... τέλος...

 6. avatar ΤΙΛΕΣΤΩΡΑ

  Τελικά όσο μεγαλώνω μαθαίνω. Είχα την εντύπωση ότι ο Καζαντζάκης είχε αφοριστεί απο την Ορθόδοξη εκκλησία...μάλλον έκανα λάθος? Πάντως καλά τα λέει ο ιερέας δεν θα πρέπει να προσβάλλουμε τα σεβάσματα κανενός όπως δεν θέλουμε να προσβάλλουν και τα δικά μας. Όσο για τον Καζαντζάκη εγώ νομίζω ότι με τα περισσότερα βιβλία του ήθελε να περάσει Χριστιανικά μηνύματα όπως και με τον "φτωχούλη του Θεού" ή με το "ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό τον σταύρωσαν οι Γραμματείς και Φαρισαίοι γιατί τον θεωρούσαν αιρετικό. Τί μας κάνει να πιστεύουμε οτι αν ο Χριστός ερχόταν σήμερα στην γή, ότι άτομα υψηλά ιστάμενα δεν θα έκαναν το ίδιο κ πάλι με την δικαιολογία ότι είναι αιρετικός?Αυτό νομίζω ήθελε να πεί ο Καζαντζάκης και όχι να προσβάλλει τον Χριστιανισμό σαν τρόπο ζωής ή τον Χριστό σαν Υιό του Θεού και Σωτήρα.

  1. avatar Λύκος μονός

   Έφτασαν στα όρια του αφορισμού, αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου, το πήραν πίσω...
   Αν και βέβαια ο ίδιος ο Καζαντζάκης.... αισθανόταν σαν να τον είχαν ήδη "σκοτώσει" και δεν τον πολυένοιαζε ο αφορισμός....

 7. avatar geor_gr2001

  Ο Καζαντζάκης δεν αφορίστηκε γιατί ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας ήταν τέκτονας όπως και ο Καζαντζάκης. Ο Αθηναγόρας υπήρξε ελέυθερο πνεύμα,. Καμμιά σχέση με τους χριστιανοταλιμπάν την ελλαδικής εκκλησίας.

 8. avatar ugin

  Τελικά έχουν δίκαιο κάποιοι που λένε ότι καλύτερο άνθρωπο δεν σε κάνει αυτό που πιστεύεις αλλά ο τρόπος που φέρεσαι. Όσο κι αν διαφωνώ με τα παραπάνω, ο τρόπος που μιλάει ο κ. Μεταλληνός σε κάνει να θες να μάθεις περισσότερα για τις απόψεις του

  1. avatar Punisher13

   Ο Μεταλληνός είναι ειδική περίπτωση ιερέα... Αν ήταν όλοι σαν και αυτόν, η Εκκλησία θα ήταν ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική...

   1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

    @Punisher13 : Επίσης θα συμφωνήσω (για πρώτη μου φορά είναι αλήθεια) με τον Λύκο παρακάτω που λέει : "...αν ήταν όλοι σαν τον Αναστάσιο της Αλβανίας, θα ήταν διαφορετική η εκκλησία.
    Όταν ζοριστεί ο πάτερ(ας) Μεταληνός, μια χαρά δογματικός γίνεται."
    Πράγματι...! Το είχα διαπιστώσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, όταν ο Μεταλληνός έβγαινε στα τηλεοπτικά
    παράθυρα. Και δεν μπορώ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να πω το ίδιο για τον Αναστάσιο της Αλβανίας που τον σέβομαι σαν προσωπικότητα και ας μην ασπάζομαι όσα πρεσβεύει.

    1. avatar Ξ.Κ

     Εμείς που γνωρίσαμε σαν φοιτητές τον π.Μεταλληνό θυμόμαστε αρκετά το "ανοιχτόμυαλο" του χαρακτήρα του, το οποίο είχε εκδηλώσει αρκετές φορές στη διάρκεια των παραδόσεων του,εντός του κλειστού πανεπιστημιακού κύκλου που του επέτρεπε να εκφραστεί πιο ελεύθερα απ'οτι συνήθως στη τηλεόραση.Κορυφαία έκφραση "προοδευτικότητας" του που θυμάμαι προσωπικά, ήταν η αναφορά του σε παρόμοια επεισόδια Μουσουλμάνων σε χωριό της Θράκης(Εχίνος αν δεν απατώμαι)εξ΄αφορμής ενός σίριαλ που γυριζόταν τότε(γύρω στο 2005)στην περιοχή.Ο σεβαστός λοιπόν πατήρ ,σχολιάζοντας τα γεγονότα είχε εκστομίσει την εκπληκτικής ωραιότητας φράση "θα τους δικαιολογούσα ακόμα κι αν έπαιρναν τα όπλα",επιτιμώντας παράλληλα τους Χριστιανούς για την έλλειψη της αφοσίωσης τους προς την παράδοση σε σχέση με τους Μουσουλμάνους!!!

   2. avatar Λύκος μονός

    Όχι φίλε.
    Μπορεί να δείχνει(επιβάλλεται, από την θέση που κατέχει...το ομολόγησε ο ίδιος, είναι και δάσκαλος), αν ήταν όλοι σαν τον Αναστάσιο της Αλβανίας, θα ήταν διαφορετική η εκκλησία.
    Όταν ζοριστεί ο πάτερ Μεταληινός, μια χαρά δογματικός γίνεται.

    1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

     @Λύκος μονός : Στα περί Μεταλληνού και Αναστάσιου θα με βρεις ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο..! Άντε για να μη λες ότι σου πάω πάντα κόντρα, ότι έχω παρωπίδες, ότι είμαι φανατικός και άλλα τέτοια φαιδρά...!!! :-))))))))))

  2. avatar Q mark

   Είναι πιο ήπιος από τον τυπικό ταλιμπάν χριστιανό (π.χ. Άνθιμος), αλλά πρόκειται για τις ίδιες απόψεις, τον ίδιο δογματισμό.
   Π.χ. ο μουσουλμάνος είναι ο φανατικός, ενώ ο φανατισμός του χριστιανού λέγεται "ζήλος «ου κατ’ επίγνωσην»"! Πιό γλυκό δεν ακούγεται?
   Ή ότι "αυτοί που τα γράφουν αυτά", "ΛΕΓΟΝΤΑΙ" αιρετικοί γνωστικοί. Ο γνωστός πόλεμος των λέξεων. Ο αντίθετος είναι αιρετικός και καθαρίσαμε!
   Και ως χριστιανός, αργά θυμήθηκε το "ότι οφείλουμε ο ένας να σέβεται την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις του άλλου". Αφού είναι καθηγητής, θα πρέπει να ξέρει π.χ. για την ανοχή που έδειξαν οι μουσουλμάνοι όταν κατείχαν την Ισπανία και ονομάστηκε convivencia ("συμβίωση") και την ΕΛΛΕΙΨΗ ανοχής που έδειξαν οι χριστιανοί κατά την επανακατάκτησή της, οπότε και δημιουργήθηκε η επίσημη Ιερά Εξέταση. ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ δε σεβάστηκε ο Χριστιανισμός τις πεποιθήσεις του άλλου, από αρχαία Ελλάδα (αλλά και Αίγυπτο, Ανατολία και παντού στην επικράτεια του Βυζαντίου τότε), μέχρι Ευρώπες, Αμερικές και Ασίες!

   1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

    @Q μαρκ : Έτσι φαίνεται να είναι τα πράγματα...

   2. avatar Punisher13

    @Q mark Τι ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ της ιστορικής πραγματικότητας είναι αυτή? ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ? Ποιες ασίες και ευρώπες? Έχεις ΙΔΕΑ τι ήταν η Ιερά Εξέταση? Υπηρεσία του ΒΑΣΙΛΙΑ για εξόντωση των "ανυπάκουων" κατοίκων που απειλούσαν την ενότητα του βασιλείου του. Δεν ήταν χριστιανικό δημιούργημα. ΜΟΝΑΡΧΙΚΟ δημιούργημα ήτανε. Όταν οι μουσουλμάνοι σφάζανε πριν τις Σταυροφορίες ήταν οκ φαντάζομαι, ε? Πάντα οι κακοί χριστιανοί φταίνε για όλα... Έτσι λέει το παραμύθι...

    1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

     @Punisher13 : Γιατί μιλάς για παραποίηση της ιστορικής αλήθειας ? Ακόμα και όταν οι κατακτήσεις στο Νέο Κόσμο γίνονταν καθαρά στο όνομα βασιλέων της Ευρώπης, από τους πρώτους που κατέβαιναν στην παραλία ήσαν ιερείς (ή καλόγηροι) που στερέωναν έναν σταυρό στην άμμο, κατακτώντας και αυτοί το νέον έδαφος στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Και αλλοίμονο στους "άθεους και αμαρτωλούς" ιθαγενείς μετά...!!!
     Όσο για την Ιερά Εξέταση ήταν μεν όργανο των Καθολικών αλλά σκέψου και τις σφαγές των "Αιρετικών" Αρειανών, Μονοφυσιτών κλπ από πλευράς των Βυζαντινών. Πώς δηλαδή μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ Μικρά Ασία ασπάστηκε βαθμηδόν το Ισλάμ από 30.000 νεοφερμένους Σελτζούκους ? Οι πάσης φύσεως μονοφυσίτες της Μικράς Ασίας δέχθηκαν σαν σωτήρα το Ισλάμ ήδη από την εποχή των επαφών τους με τους Άραβες (άλλοτε ειρηνικών και άλλοτε πολεμικών) πολύ πριν εμφανιστούν οι Σελτζούκοι στα Ανατολικά σύνορά της.
     Και δεν λέμε ότι "...οι κακοί Χριστριανοί έφταιγαν για όλα" αλλά πάντα οι "κακοί" κάθε δόγματος φταίνε για τα κακά που συμβαίνουν.

   3. avatar voreios

    ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ ΚΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ. ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ...ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΙΣΛΑΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ. ΡΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ; ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΚΕΙ...ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΓΙΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟ; ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ; ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΠΟΥ "ΜΙΛΑΜΕ" ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΧΩΡΑ; ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΦΛΩΣΕΙ...ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...

    1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

     @βόρειος : Καλά, με εσένα αδύνατον να γίνει διάλογος έστω και ήπιος. Μπορεί να μας φέρεις κανένα λιβανιστήρι στο κεφάλι. Και με αναμμένα τα καρβουνάκια του...!!! :-))))

 9. avatar voreios

  ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗ ΠΕΣΤΑ...Ν' ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ. ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥΣ. Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΩΣ ΛΑΟ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

  1. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

   @βόρειος : Ξέρεις τί με φοβίζει περισσότερο σε σένα φίλε ? Αυτή η φράση "...μήπως και μας λυπηθεί ο Θεός".
   Άτομα σαν κι εσένα, αν λείψει "ο φόβος του Θεού" και βρεθούν με εξουσία στα χέρια, μαύρο φίδι και κολοβό μας έφαγε όλους...!!!
   Και όταν λέτε το "...όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν" κάπου μετά εννοείτε το "...οι υπόλοιποι στη Γέενα του πυρός"...!!!
   Λάθος τα λέω ? 😉

 10. avatar menelaos

  και να σκεφτεί κανείς πως ο συγκεκριμένος κύριος είναι πρόσωπο σοβαρό,μορφωμένο και διακεκριμένο στον χώρο του...αν λοιπόν από ένα τέτοιο πρόσωπο ακούς φράσεις όπως ''Με τα ιερά πρόσωπα δεν μπορούμε ούτε λογοτεχνία να κάνουμε ούτε να παίζουμε. Ας ασχοληθούμε με άλλα πρόσωπα'',τί να περιμένει τότε κανείς από τους υπόλοιπους ...

  1. avatar istosgl

   Καλά δε λέει επειδή κάποιοι κουλτουριάρηδες έχουν κενά στη ψυχή τους και πιάνονται στο όνομα της σάτυρας ´η της λογοτεχνίας με το πρόσωπο του Ιησού θα πρέπει να το επικροτήσουμε;

   1. avatar Λύκος μονός

    μήπως να το αξιολογήσουμε ή να το κρίνουμε ????
    Και οι κρίνοντες, κρίνονται.....για όποιον έχει τα κότσια.

 11. avatar mygdonas

  ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

 12. avatar Traianus

  Και τι εγινε εάν παντρεύτηκε ο ιουδαιος ιησούς . Καλο θα ηταν να είχε κανει και απογόνους για να καταρευσει πια η μυθολαγνια οτι ηταν θεανθρωπος και όλες οι άλλες κατα καιρούς φαντασιώσεις που προστέθηκαν στο μύθευμα που αντιπροσωπεύει ...!

 13. avatar GABY

  πάλι καλά που υπάρχει και ο πατέρς Μεταλληνός και βάζει τα πράγματα στην θέση τους!!! μακάρι να έβγαινε πιο συχνά στα μμε ...! Μιλάνε τόσο άσχετοι άνθρωποι για την θρησκεία μας χωρίς να έχουν καμία γνώση τους επικροτούμε κ και λένε μόνο ανοησίες και δεν παρακολουθούμε καθόλου τους μορφωμένους ιεράρχες μας!

  1. avatar geor_gr2001

   Προφανώς είσαι μικρός και δεν θυμάσαι τις συμμετοχές του παπα Μεταλληνού στο πρωινάδικο του Μικρούτσικου .
   ...

  2. avatar θωμας τζεμος

   μαλλον δεν θελει να βγαινει και αυτος (και καλα κανει)για να μην γινει "μαιντανος"

  3. avatar Tsouxtra

   Στα ΜΜΕ.....δεν συμφέρει ο λόγος του αγαπητέ. Εξ' ου και ο αποκλεισμός....

 14. avatar Tsouxtra

  Ένας σκεπτόμενος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που μιλάει και δεν βελάζει !

 15. avatar k.l.

  κάνε δουλειά σου ρε που πιάνεις και τον καζαντζάκη στο στόμα σου..

  1. avatar k.l.

   δεν νομιζω πως αφορα κανεναν τι δουλεια κανω εγω και η ερωτηση ειναι ασχετη.. αν επιμενεις ομως θα σου πω.. καταρχην βαζω στοιχημα πως κανεις σας δεν εχει διαβασει το βιβλιο.. και αν καποιος εχει καταλαβει ολο το νοημα που φαινεται και απο τον τιτλο ας μου πει καποιος που ειναι το προσβλητικο.. οποιοσδηποτε μπορει να τον πιανει στο στομα του.. εκτος απο αυτον.. γιαατι?? γιατι διδαξε μεσα απο ταβιβλια του την χριστιανοσυνη και το αληθινο της νοημα και οχι μετα μαυρα ρασα του.. και ακριβως αυτο τον εκανε τον πολυδιαβασμενο και πολυ μεταφρασμενο ελληνα συγγραφεα.. τωρα γιατι να μην μιλαει ο συγκεκριμενος?? ειναι παππας και καθηγητης.. ξερεις τι σημαινει αυτο?? σε καιρο κρισης για τον λαο παιρνει 2 μισθους απο το κρατος.. κανονικα η διπλοθεσια απαγορευεται αλλα οι παπαδες δεν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι.. ομως πληρωνονται απο εμας.. 2 μισθους παρακαλω.. καθηγητης στη θεολογια.. η οποια στην αθηνα ειναι το πιο διεφθαρμενο και βισματικο τμημα της ελλαδος.. υπαρχουν παντου σχετικα αρθρα στο διαδικτυο.. και τελος πληρωνεται σαν επιστημονας ενω δεν προσφερει κανενα επιστημονικο εργο.. θα εχει μεταφρασει στο διδακτορικο του τον βιο κανενος αγιου.. αλλα δεν ειναι ιστορικος, κατι οραματα εχει καταγραψει, που μπορει να ναι και παραμυθια.. αυτα τουλαχιστον.. αν θελει καποιος και αλλα εδω ειμαστε.. διαβαστε παντως καζαντζακη γενικα..

   1. avatar voreios

    ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΡΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ...

    1. avatar Λύκος μονός

     Μη σε ξανακούσω να ...βρίζεις στην Τούμπα.....
     Ένα να ξέρεις.
     Μην βασίζεσαι μόνο σε αυτά που σου λένε.
     Διάβασε και μόνος Καζαντζάκη, να δεις θα έχεις την ίδια γνώμη με αυτά που λεει ο πάτερ και η εκκλησία ????
     Ή κάπως αλλιώς θα τα δεις τα πράγματα.
     Μην γίνεσαι πρόβατο.....μόνο αν γίνεις λύκος....

   2. avatar voreios

    ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΣ...

    1. avatar k.l.

     πολυ χριστιανικη συμπεριφορα και εκφραση το ξεστραβωθεις.. στο ευαγγελιο τη διαβασες?? σε ποιο απ ολα?? πως φαινεται οτι εισαι ψευτοπιστος απο χιλιομετρα.. και μαλλον εννοεις την αγια γραφη στην οποια περιεχονται τα ευαγγελια.. ο βλασφημος.. χα χα.. αντε τα λεμε ανοιξε το μυαλο σου.. παντα προλαβαινεις..

  2. avatar voreios

   ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΙ ΑΠΙΣΤΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΟΜΩΣ ΟΧΙ Ε; Α ΡΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ...Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ...ΚΙ ΕΣΑΣ ΚΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...

  3. avatar θωμας τζεμος

   γτ τι ακριβως ηταν ο καζατζακης που δεν πρεπει να τον πιανουμε στο στομα μας ,μπορεις να μας εξηγησεις;;

  4. avatar Tsouxtra

   Εσύ ΡΕ ....τι "δουλειά" κάνεις ακριβώς ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει