Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Χίος τίμησε όπως αρμόζει σε έναν ήρωα τον αντιστασιακό από το χωριό Καλλιμασιά Κωνσταντίνο Περρίκο. Τον άνθρωπο – ψυχή της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Ελλήνων, ΠΕΑΝ, της οποίας ο «Ουλαμός Καταστροφών», ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ χαρακτηρίστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ο Περρίκος συνελήφθη και το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου και εκτελέσθηκε.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Μιχάκης Κάσσης και τοποθετήθηκε στον δημοτικό κήπο της Χίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα αμέσως μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καλλιμασιώτη ήρωα προκάλεσε τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ο οποίος και έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής. «Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Περρίκου, περιλαμβάνει την αγνή αγάπη και θυσία προς την πατρίδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Το δεύτερό του μήνυμα είναι η αντίσταση στον ολοκληρωτισμό, στις μορφές του ναζισμού και φασισμού, οι οποίες συνεχίζουν και επιδιώκουν να καταπατήσουν τις ζωές μας. Το τρίτο μεγάλο μήνυμα του Κωνσταντίνου Περρίκου έρχεται από εκεί που τον εκτέλεσαν. Λίγα λεπτά πριν τον εκτελέσουν, ο Καλλιμασιώτης ήρωας, έγραφε στο παιδί του, ότι δεν πρέπει το δικό του αίμα να χωρίζει τους λαούς. Αντιθέτως του μετέφερε το μεγάλο όραμα της συνένωσης και της συναδέλφωσης των λαών. Το μεγαλύτερο μήνυμα όμως του Κ. Περρίκου είναι, ότι αυτός ο 38χρονος Καλλιμασιώτης, είναι αυτός ο οποίος έφτασε τόσο ψηλά. Είναι ένα μήνυμα σε όλους τους Χιώτες, από όποιο χωριό και αν ήμαστε, ότι είναι στο χέρι του καθενός να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του» είπε ο κ. Βουρνούς.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο σμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας Παντελής Βατάκης συγγραφέας και του βιβλίου για τη ζωή του Κωνσταντίνου Περρίκου, μίλησε για τη δράση και τα πιστεύω του Χιώτη ήρωα, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχαριστίες και τη συγκίνηση της οικογένειάς του για την τιμή που του έγινε.

Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία του Δήμου Χίου να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Περρίκος.

Ας σημειωθεί ότι από το Δήμο της Χίου τοποθετήθηκε στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί στο Κοντάρι τιμητική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα εκτελέστηκαν στο σημείο εκείνο, αλλά και στη Χίο γενικότερα, στη διάρκεια της Κατοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με την απόφασή του, ζητά από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου η ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που εορτάζεται τον Νοέμβριο κάθε χρονιάς στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης έναντι του Ξενοδοχείου «Χανδρής» στο λιμάνι, να τελείται εκ περιτροπής και στο μνημείο στο Κοντάρι.