Πλούσιο είναι το απεργιακό δελτίο της εβδομάδας, καθώς σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων εισέρχονται κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, στρατιωτικοί, δάσκαλοι και γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους.

Τη σκυτάλη παίρνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι δικαστικοί, ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενόψει των δρομολογούμενων αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας , ενώ την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας οι εφοριακοί.

«Αρρυθμίες» στην εκπαίδευση

«Λουκέτο» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ βάζουν από σήμερα- εν μέσω εξεταστικής περιόδου-πανεπιστημιακοί και καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους, που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και το 30%.

Οι πανεπιστημιακοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, ενώ οι καθηγητές ΤΕΙ αποφάσισαν πενθήμερη αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα από σήμερα ως την Παρασκευή.

Όλα αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα, όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, των αντιδράσεων τους για τη μείωση των αποδοχών τους που προβλέπεται στα ειδικά μισθολόγια.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να κατέβει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ενώ στις 11 του ίδιου μήνα, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στα σχολεία, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Στη διαμαρτυρία τους, οι εκπρόσωποι των δασκάλων προτάσσουν ως κυρίαρχο θέμα «την οικονομική εξαθλίωση και κυρίως των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης, με μισθούς πείνας των 570 ευρώ».

Μεθαύριο απεργούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Την ίδια μέρα έχουν τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στην τοπική αυτοδιοίκηση

Με 48ωρη αναστολή της λειτουργίας των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζονται επίσης πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη στις 11.00 π.μ και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών ενώ οι απεργοί θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, τότε η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Στους δρόμους οι στρατιωτικοί

Με το… όπλο παρά πόδα και οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές στις αποδοχές τους. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 16:30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Κλυδωνισμοί και στο χώρο της υγείας

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προκαλούν κλυδωνισμούς και στο χώρο της υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει το ιατρικό μισθολόγιο.

Σε νέα επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους την Τετάρτη. Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τη μη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Στο… γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων και οι εφοριακοί

Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εφοριακοί. Εξήγγειλαν 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28/9/2012.

Οι εφοριακοί αντιδρούν στους άδικους φόρους και τα χαράτσια, τη διάλυση των υπηρεσιών, στις μειώσεις μισθών και στις απολύσεις μέσω εφεδρειών κλπ.

Ρολά κατεβάζει και η Δικαιοσύνη την ερχόμενη εβδομάδα

Σε καθημερινές στάσεις εργασίας, από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι δικαστικοί, σε μια προσπάθεια των δικαστικών να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών τους.

Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Βάσει αυτής, οι διακοπές των συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων θα ξεκινούν στις 10:00 και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου (15:30).

Προς κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, οι τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τουλάχιστον κατά 25%, δηλαδή από 1,40 (για όλα τα μέσα) να ανέλθει σε 1,75 και το εισιτήριο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ από 1,20 σε 1,50.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί): περικοπές 6% ή 7,5%. Αν επιλεγεί το 7,5% τότε θα αυξηθεί κατά τι το επίδομα επικινδυνότητας.

Δικαστικοί: η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φτάνοντας ως και το 35% για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς.

Πανεπιστημιακοί: μειώσεις 5% για μισθούς (μεικτούς) έως 1.000 ευρώ, 15% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, 25% από τα 1.500 έως τα 2.500 ευρώ και 35% από τα 2.500 ευρώ και πάνω.

Γιατροί ΕΣΥ: μείωση 13% κατά μέσο όρο.

Διπλωμάτες και αρχιερείς: μείωση στο 20%.