Χορός κινητοποιήσεων στους βενζινοπώλες ξεκινά από τα Χανιά, όπου κλειστά θα μείνουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων ολόκληρου του νομού την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Ένωσης βενζινοπωλών Χανίων για 48ωρη απεργία με βασικό αίτημα την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, ο πρόεδρος της οποίας κ. Βαγγέλης Κώτσος σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr τόνισε πως η απεργία έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε για δύο ημέρες τα πρατήριά μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ζητώντας να πέσει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, αλλά και να σταματήσει να επιβάλλεται ΦΠΑ σε αυτόν τον φόρο» είπε ο κ.Κώτσος.

Επίσης οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται και «για τα άδικα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους βενζινοπώλες από το σύστημα Ήφαιστος».

Όπως είπε ο κ. Κώτσος οι βενζινοπώλες (σ.σ. η ΠΟΠΕΚ) έστειλε στην «Τρόικα» επιστολή «για να μας πει ποιος ευθύνεται για την άρνηση των πολιτικών μας να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς οι πολιτικοί μας ρίχνουν το μπαλάκι στην τρόικα».

Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων έχει προτείνει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τους βενζινοπώλες θα αποδώσουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται βέβαιο ότι το «σπάσιμο» του ψυχολογικού φράγματος των 2 ευρώ στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σε συνδυασμό με την δυσβάστακτη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα οδηγήσουν πολλούς οδηγούς και νοικοκυριά να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση.

Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν ακόμη περισσότερα βενζινάδικα στο να βάλουν λουκέτο και έτσι για τους βενζινοπώλες η μείωση των τιμών στα καύσιμα και η αύξηση της κατανάλωσης είναι θέμα επιβίωσης.