Τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα στην οικονομική λειτουργία των δήμων και αδυναμία παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών προγραμμάτων, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει, με γραπτή του δήλωση, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Παράλληλα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορεί να υποβαθμίσει το έργο των δημοτικών υπηρεσιών αφορά και τους μεγάλους δήμους, όπως αυτό των Χανίων.

Με αφορμή την έκδοση της 30410/2-8-12 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, με θέμα «Απόδοση εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους δήμους της χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, για τον μήνα Ιούλιο 2012», ο κ. Σκουλάκης υποστηρίζει ότι το ποσό που αποδίδεται στον δήμο Χανίων, είναι περικομμένο κατά 28,6% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αυτοτελείς κεντρικοί πόροι που θα αποδοθούν στον δήμο θα είναι 816.875,88 ευρώ, έναντι 1.144.136,24 που δόθηκε τον Ιούνιο.

Ο δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι «με την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, οδηγούμαστε, εκ των ων ουκ άνευ, στην «κατάρρευση» της λειτουργίας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στην αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους», προσθέτοντας ότι «με τα ποσά που δίνονται από το κεντρικό Κράτος πλέον, δεν διασφαλίζεται ούτε το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «πλέον κι εφόσον παραμείνουν τα δυσάρεστα αυτά δεδομένα, δεν νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση, αλλά για «Χρεοκράτη».

Στην δήλωσή του, ο κ. Σκουλάκης καλεί την κυβέρνηση, «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να στηρίξει στην πράξη την Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες τους, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και όχι να τη στοχοποιεί με μέτρα άδικα και εκφυλιστικά προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης».