«Πόλεμος» για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς

Συνωστισμός στους δήμους λόγω κρίσης


ΕΛΛΑΔΑ
10:07
27/07/2012
«Πόλεμος» για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς
4
loading

«Μάχη» για μια πολυπόθητη θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δίνουν χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» την ίδια στιγμή, οι δήμοι αδυνατούν και φέτος να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τη μια η έλλειψη προσωπικού και από την άλλη οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Ταυτόχρονα, στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν 43.000 θέσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και αφορούν τη φιλοξενία παιδιών εργαζόμενων μητέρων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ για τη σχολική χρονιά 2012-13.

Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να απορριφθούν οι αιτήσεις του 55% των ενδιαφερόμενων μητέρων και να μείνουν τα παιδιά τους εκτός παιδικών σταθμών αν δεν βρεθούν επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, φέτος έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις εργαζόμενων μητέρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή 43% περισσότερες από την περσινή χρονιά.

«Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζει ο κ. Ασκούνης, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι κάποιοι σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Χαλάνδρι, στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ακόμη ένας παιδικός και στον Βύρωνα.

Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων.
Θετική είδηση, ωστόσο, αποτελεί η έγκριση προσλήψεων 4.700 συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που αποτελεί μια προσωρινή «ανάσα» για αρκετούς ΟΤΑ. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα αντανακλαστικά των δήμων, οι οποίοι πρέπει αμέσως να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα πόστα τους την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η νέα σεζόν φύλαξης βρεφών και νηπίων στους σταθμούς.

Άλλωστε, αυτό προέτρεψε τους δημάρχους και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. «Τρέξτε, για να μη χαθούν θέσεις και τα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των 4.700 θέσεων συμβασιούχων είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων.

Με μελανά χρώματα περιγράφει επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την κατάσταση των παιδικών σταθμών. «Φέτος θα έχουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές πόρων, ενώ οι γονείς πληρώνουν μόνο ένα συμβολικό ποσό για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος μάλιστα προτείνει στις οικογένειες που δεν θα κατορθώσουν να γράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς σταθμούς να χορηγηθούν κουπόνια με τα οποία να έχουν μεγάλες εκπτώσεις σε ιδιωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, «το μάρμαρο» καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι γονείς, οι οποίοι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους οι δήμοι δεν είχαν προχωρήσει σε σωστές προβλέψεις. Η συνήθης πολιτική που ακολουθούσαν ήταν οι προσλήψεις συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού, χωρίς επίσης να κατασκευάζουν νέους σταθμούς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές υπήρξε αύξηση πληθυσμού.

Αποτέλεσμα, σήμερα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση οι δημοτικοί σταθμοί να μη φτάνουν και όπου υπάρχουν να μην επαρκεί το προσωπικό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΘΟΔΩΡΗΣ������� ���������

  ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΙΤΗΣΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΜΙΚΡΟΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟΙ,ΜΟΝΟΓΟΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ "ΤΟ ΧΑΛΙ" ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

  1. avatar Maria

   Θοδωρή καλησπέρα. Είμαι μητέρα 3 τεκνη, και τα παιδιά μου τα πήγαινα πάντα σε δημόσιο σταθμό εκτός του Δήμου που έμενα καθώς δεν είχε παιδικό, φυσικά για ευνόητους λόγους. Παρόλο αυτά, δεν είμαι τόσο απόλυτη στην σκέψη μου για τους γονείς που αναφέρεσαι. Το γεγονός οτι είχες χτίσει την ζωή σου βάση των εισοδημάτων που είχες εσύ και η σύζυγός σου, τα οποία χάσατε ή σας μείωσε η κρίση ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα έχουν αυξηθεί, δεν σημαίνει οτι ήσουν "ψόνιο" που ζητούσες τέτοια εκπαίδευση για τα παιδιά σου. Οι δημόσιοι σταθμοί λειτουργούν μέχρι τις 4 ενώ οι ιδιωτικοί έφταναν και μέχρι τις 6, θυμάσαι? Η επιλογή μπορεί να γινόταν με κριτήρια ωραρίου, απόστασης από το σπίτι σου και μεταφοράς των παιδιών σου.... είναι πολλά. Μην τα βάζουμε τώρα με τους γονείς αυτούς και ΚΥΡΙΩΣ με τα παιδάκια αυτά. Σε άλλους να ζητάμε ευθύνες καλύτερα.....

   1. avatar ΘΟΔΩΡΗΣ������� ���������

    ΟΣΟΙ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
    ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ -ΩΣ 55% ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΙΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ( ΠΟΥ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ-ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ)

  2. avatar Stilitis

   Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που καταφέρνουν και εγγράφονται, δεν πληρούν κανένα κριτήριο πέραν το ότι ξέρουν κάποιον τοπικό προύχοντα. (δήμαρχο, αντιδήμαρχο, γραμματείς και υπεύθυνους). Τι εισοδήματικα και κοινωνικά κριτήρια μου λες εσύ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει