Στο Πεκίνο βρέθηκε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος για την παρουσίαση του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και παραγωγής στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κρέτσου το ενδιαφέρον τους για την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα εξέφρασαν οι δύο μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες της Κίνας, iQiyi/Baidu και Alibaba/Youku.

Ο ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης και δημοφιλέστερης κινεζικής εταιρείας διαδικτυακής ψυχαγωγίας, iQiyi, Gong Yu, σε συνάντησή του με τον κ. Κρέτσο, υπογράμμισε την πρόθεση της εταιρείας να διερευνήσει τις δυνατότητες πραγματοποίησης εκπομπών οπτικοακουστικού περιεχομένου στον ελληνικό χώρο, αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας. Η διαδικτυακή πλατφόρμα iQiyi, θυγατρική της Baidu China, πρόβαλε πριν δύο χρόνια τη δραματική σειρά «Descendants of the Sun», μέρος της οποίας γυρίστηκε στη Ζάκυνθο, και είχε ένα δισεκατομμύριο downloads στον κινεζικό ψηφιακό χώρο.

Επίσης η επικεφαλής αρχισυντάκτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας Youku, θυγατρικής του ομίλου Alibaba κα Zhang Lina, αντιπρόεδρος Yang και ο γενικός διευθυντής Παραγωγής Πολιτιστικού Προγράμματος της εταιρείας, He, εξέφρασαν εμπράκτως το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού online video (που συχνά αποκαλείται και «κινέζικο Youtube»), για την παραγωγή προγραμμάτων μυθοπλασίας και πολιτιστικού περιεχομένου στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνάντησης στα γραφεία της Alibaba στο Πεκίνο, αποφασίσθηκε η επίσκεψη στην Ελλάδα, το προσεχές φθινόπωρο, του διασημότερου Κινέζου παρουσιαστή talk show, Gao Xiasong για τα γυρίσματα της εκπομπής «Morning Call» (με αναμενόμενη τηλεθέαση 40 εκατομμυρίων χρηστών).

Τέλος, στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Κρέτσος συναντήθηκε με στελέχη της κρατικής εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών China International Communication Center, με τον αντιπρόεδρο της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής Πεκίνου, Han, με τον γγ της China Film Association, Rao, καθώς και με στελέχη της εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών και διανομής-προβολής ταινιών Mei Xing.