Η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα της κρητικής υπαίθρου με αποτέλεσμα κάτοικοι σε χωριά της ενδοχώρας να χτυπούν την πόρτα των κοινωνικών υπηρεσιών για να εξασφαλίσουν τροφή.

Περιοχές, που μπορεί να μη ζούσαν στα πλούτη και τη χλιδή, ωστόσο παραδοσιακά είχαν αυξημένο βιωτικό επίπεδο, πλέον βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν το πρωτόγνωρο φαινόμενο των νεόπτωχων της διπλανής πόρτας, αναφέρει το prismanews.gr.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει επηρεάσει μέχρι και την καθημερινότητα στα χωριά της Κρήτης, καθώς υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν με τη βοήθεια των συγχωριανών τους.

Η ανάγκη άπορων οικογενειών να βρουν στήριγμα επιβίωσης αποτυπώνεται και στις κοινωνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης που αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας.

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας προκαλούν σοκ και μαρτυρούν πως το φαινόμενο των … νεόπτωχων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από τη λίστα των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια στις κοινωνικές δομές δεν λείπουν και μέχρι πρότινος γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης, ενώ η υπηρεσία Πρόνοιας αντιμετωπίζει απίστευτα περιστατικά, ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ακόμη και τροφή για τα παιδιά τους. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτεκνες οικογένειες, με άνεργους γονείς, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για τροφή. Η απόγνωση αποτυπώνεται στις εκκλήσεις τους για βοήθεια και στην αγωνία τους να καταφέρουν να εξασφαλίσουν φαγητό!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το καλοκαίρι του 2009, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου της περιφέρειας Κρήτης, η αύξηση των οικογενειών που εξυπηρετούνται πλησιάζει το 300%. Σήμερα εξυπηρετούνται περισσότερες από 770 οικογένειες ενώ η αυξητική τάση παραμένει και η υπηρεσία Πρόνοιας του Ηρακλείου κάνει έκκληση ανθρωπιάς για την κάλυψη των αναγκών.