Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που περνούν από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εξαρτημένοι από παράνομες ουσίες.

Στην Ελλάδα οι 2 στους 3 χρήστες που ζητούν θεραπεία αναφέρουν τουλάχιστον μία σύλληψη κατά το παρελθόν, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν στο ενεργητικό τους μία καταδικαστική απόφαση αλλά και δικαστικές εκκρεμότητες.

Στις υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές ένας στους δύο κρατούμενους είναι υπόδικος ή κατάδικος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης στο πλαίσιο του συστήματος αυτού είναι ένα κρίσιμο πεδίο της πολιτικής για τα ναρκωτικά.

Έλληνες και ξένοι ειδικοί θα μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα στην ημερίδα: «Θεραπεία της Εξάρτησης και της Παραβατικότητας στο πλαίσιο του συστήματος της Ποινικής Δικαιοσύνης» που πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ τη Δευτέρα 21 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ειδικότερα θα παρουσιαστεί η ελληνική και διεθνής εμπειρία καθώς και ερευνητικά στοιχεία σχετικά με:

• το οικονομικό κόστος του εγκλεισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της εξάρτησης και της παραβατικότητας
• τις επιπτώσεις της κρίσης στο φαινόμενο της χρήσης, της παραβατικότητας αλλά και στους φορείς που υποστηρίζουν τους χρήστες ουσιών στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος
• τις παρεμβάσεις που απευθύνονται σε ανήλικους παραβάτες και την αποτελεσματικότητά τους
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό.