Ακόμη και ακάλυπτες ή ετεροχρονισμένες επιταγές εκδίδουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των οποίων τα ταμεία είναι στο…κόκκινο, προκειμένου να «εξοφλήσουν» τις οφειλές τους προς φαρμακοποιούς, γιατρούς και εργαστήρια. «Πέτσινη» επιταγή έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά από τους υπεύθυνους του Οίκου Ναύτου, για εξόφληση χρεών του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα».

«Υπέγραψα ότι έλαβα επιταγή 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για το Δεκέμβριο του 2011. Η επιταγή είχε ημερομηνία 23 Μαρτίου, αλλά δεν μπορώ να την εξαργυρώσω πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ωστόσο, αναγκάστηκα να υπογράψω ότι έλαβα την επιταγή, οι αρμόδιοι του Ταμείου ανάρτησαν στο site ανακοίνωση στην οποία έλεγαν ότι εξόφλησαν τους φαρμακοποιούς, εγώ είμαι υπόλογος στα μέλη του Συλλόγου διότι δεν έχω λάβει ακόμη χρήματα για να τους εξοφλήσω και οι ασφαλισμένοι μάς φωνάζουν ”αφού πληρωθήκατε, γιατί δεν μας δίνετε τα φάρμακά μας”», εξηγεί προς την εφημερίδα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κων. Κούβαρης.

Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ψάχνουν να βρουν τρόπο εξόφλησης των φαρμακοποιών για χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.

«Ο ΟΠΑΔ οφείλει στους φαρμακοποιούς 280 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά, τα 140 εκατομμύρια είναι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής. Μας είπαν ότι θα μας δώσουν τα 40 εκατομμύρια πριν τη Μεγάλη Τετάρτη. Ελπίζω σύντομα να πάρουμε και τα υπόλοιπα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των χρεών, οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του Οίκου Ναύτου και της Εμπορικής Τράπεζας.