Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας η απογραφή των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα και αφορούσε σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων.

Οι δικαιούχοι των επιδομάτων ήταν 2.732, σε όλες τις κατηγορίες. Περίπου πεντακόσιοι δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ολοκλήρωσαν την απογραφή, χωρίς ακόμη να είναι γνωστοί οι επακριβείς λόγοι.

Από την απογραφή διαπιστώθηκαν ακόμη μεμονωμένες περιπτώσεις νεκρών που συγγενικά τους πρόσωπα ελάμβαναν τα επιδόματα, ενώ θα γίνει επανέλεγχος για άλλες περιπτώσεις όπως είναι οι τυφλοί και οι διαβητικοί.

Τα στοιχεία της απογραφής παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, και σύμφωνα με τα αυτά, θα έπρεπε να απογραφούν 2.732 δικαιούχοι όλων των κατηγοριών. Μέχρι και την Παρασκευή που έληξε η προθεσμία, στα ΚΕΠ είχαν κατατεθεί 2.218 αιτήσεις.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, χωρίς να περιμένει τη διαδικασία της απογραφής είχε ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους και ως αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουν τεθεί σε αναστολή επιδόματα σε διακόσιες περίπου περιπτώσεις.

Οι δικαιούχοι αυτών παραπέμπονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για τη συνέχειά του. Παράλληλα ο έλεγχος θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη βαρύτητα σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων. Τέτοια παραδείγματα είναι οι τυφλοί και οι διαβητικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος, τα επιδόματα τυφλών που δίνονται στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται στα 412. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι έπαιρναν επιδόματα συγγενείς δικαιούχων που είχαν αποβιώσει. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει ξεκινήσει ο καταλογισμός ευθυνών, με όλες τις επιβαρύνσεις.