Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ έχει αποδείξει αρκετές φορές την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αρχαίο και νεότερο. Δεδηλωμένος λάτρης του Μουσείου Μπενάκη, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας θέλησε να διαθέσει υπέρ των σκοπών του μουσείου όλα τα έσοδα από την επίδειξη μόδας με δημιουργίες του εμπνευσμένες από την Ελλάδα, όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του. Η εκδήλωση – υπερπαραγωγή διοργανώθηκε σήμερα στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη. Περιλάμβανε και δείπνο στο ισόγειο του Μουσείου και την παρακολούθησαν 200 άτομα με είσοδο 1000 ευρώ.

ΖΑΝ ΠΟΛ ΓΚΟΤΙΕ

Το ποσό των 200.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό επενδύθηκε στο βάψιμο του κτιρίου, στο γυάλισμα των πολυελαίων, στην αγορά φώτων led και «σε πολλά άλλα έργα υποδομής που δεν φαίνονται και θα συνεχιστούν σε όλους τους χώρους, εκθεσιακούς και λειτουργικούς», όπως είπε στους δημοσιογράφους, εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η Ειρήνη Γερουλάνου, έχοντας δίπλα της το «τρομερό παιδί» της μόδας, Ζαν Πολ Γκοτιέ.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Γερουλάνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση την οποία βρισκόταν το κτίριο του Κολωνακίου: «Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν σε κακή κατάσταση, σκοτεινιασμένο με πολλά καμένα φωτιστικά και με σοβάδες να κρέμονται, αποτέλεσμα των οικονομικών δυσχερειών που πέρασε και περνάει -όπως και όλοι μας- λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Όλα τα εκθέματα έφυγαν και ξαναμπήκαν στο Μουσείο, μέσα σε δυο εβδομάδες περίπου».

ΖΑΝ ΠΟΛ ΓΚΟΤΙΕ

Το Μουσείο Μπενάκη ζει κάτι καινούργιο και το όνομα του Γκοτιέ προστέθηκε στη λίστα της εισόδου με τους μεγάλους χορηγούς. Η κ. Γερουλάνου χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Γάλλο σχεδιαστή και την ομάδα του, πολύ μεγάλο δώρο. «Είναι μοναδικό και ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς να περνά από μπροστά του μια δημιουργία τόσο γνωστή σε όλο τον κόσμο όπως π.χ. το “Παρίσι-Αθήνα” (από τη συλλογή του “Αφιέρωμα στην Ελλάδα”-2006 ) και πίσω, σαν σε σταματημένο χρόνο, η συναρπαστική πηγή έμπνευσης τους. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια παρουσίαση και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες ακόμα. Εύχομαι κάποτε να οργανώσουμε μαζί μια μεγάλη αναδρομική του έργου του, στους μεγάλους χώρους της οδού Πειραιώς».

Χειμαρρώδης και ευτυχής γι’ αυτήn την επίδειξη ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκδήλωσης: «Είναι τιμή μου, γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου και η κολεξιόν αυτή είναι η δουλειά μου και ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει το Μπενάκη, η Ελλάδα», χαιρέτησε ο Ζαν Πολ Γκοτιέ μιλώντας για πολλά: Για τις Κυκλάδες, την Ελλάδα που απρόσμενα συνυπάρχει η παράδοση με τον εκσυγχρονισμό, τους ωραίους ανθρώπους της, για την μόδα.

«Τι είναι καινούργιο στη μόδα της εποχής μας; Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Η μόδα αντανακλά την εποχή της και σε αυτήν τη φάση ο κόσμος είναι σε κατάσταση χάους, εξίσου και η μόδα. Μπορεί να ακούγεται αρνητικό, αλλά δεν είναι. Προσωπικά νομίζω ότι η αληθινή μόδα σε κάνει να δημιουργείς πράγματα που σε οδηγούν να ονειρεύεσαι αντί γι’ αυτήν τη βία που μας περιτριγυρίζει. Το ερώτημα τι είναι νέο, είναι από μόνο του ανοιχτό και αναπάντητο, γιατί είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης ακόμα. Άλλωστε, οι σχεδιαστές δεν είμαστε φιλόσοφοι ούτε τόσο καλλιτέχνες όσο μερικοί νομίζουν ότι είμαστε».

ΖΑΝ ΠΟΛ ΓΚΟΤΙΕ ΖΑΝ ΠΟΛ ΓΚΟΤΙΕ

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.