Τρία νέα έργα, σε Σέρρες, Μακρύγιαλο Πιερίας και ‘Αγιο ‘Ορος, εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης», σύμφωνα με ανακοίνωση της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο που θα υλοποιηθεί στις Σέρρες, με προϋπολογισμό 999.000 ευρώ, αφορά την ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή τριώροφης πολυκατοικίας, με πυλωτή και ισόγειο, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν χώρους μόνιμης κατοικίας ατόμων, κυρίως, με νοητική υστέρηση, με δευτερεύουσες κινητικές, αισθητηριακές ή ψυχικές παθήσεις που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη από το άμεσα οικογενειακό τους περιβάλλον.

Για την περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας θα χρηματοδοτηθεί μια μουσειακή αποθήκη που θα μπορεί όποιος θέλει να την επισκεφτεί. Το έργο της «Επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης». ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, αφορά -μεταξύ άλλων- την κατασκευή και διαμόρφωση χώρου, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, τη σύνταξη και εκτέλεση μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας είναι αρκετά και μέχρι τώρα φυλάσσονταν στα αρχαιολογικά μουσεία του Δίου και της Θεσσαλονίκης καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε αντί να ανεγερθεί μουσείο να κατασκευαστεί η μουσειακή αποθήκη, έτσι ώστε επισκέπτες και κάτοικοι να μπορούν να βλέπουν την ιστορία του τόπου.

Στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση του εργατόσπιτου στον αρσανά της Ιεράς Μονής Σταυροκινήτα, με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το σύνολο των κτιρίων του συγκροτήματος.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.