Η κυβέρνηση του Μνημονίου προωθεί μέσα στον Αύγουστο, τα σχέδια της για απολύσεις εργαζομένων στο Μετρό, τον ΟΣΕ και γενικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με το πρόσχημα ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι ζημιογόνοι.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση του ΜΕΤΡΟ επιμένει στη μη ανανέωση των συμβάσεων 286 εργαζόμενων, ενώ όπως επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη αδειών.

Παράλληλα στον ΟΣΕ, ο υπουργός υποδομών Δ. Ρέππας φαίνεται πως έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο των περικοπών θέσεων εργασίας παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως … καταβάλλει προσπάθειες να μη γίνουν απολύσεις. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε στα ΜΜΕ το σχέδιο … εξυγίανσης του ΟΣΕ περιλαμβάνει κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου σε ένα μεγάλο κομμάτι της Επικράτειας που σημαίνει αυτόματα και κατάργηση θέσεων εργασίας. Μιλάει για χρέη του ΟΣΕ της τάξης των 10 δις ευρώ, αλλά δεν λέει ότι τα 7,7 δις ευρώ είναι οφειλές του Δημοσίου στον ΟΣΕ για τις υποδομές και το 1,7 δις οφειλές επίσης του Δημοσίου στον ΟΣΕ για επιδότηση εισιτηρίων και άγονων γραμμών. Δεν λέει ότι στο «πλεονάζον προσωπικό» οφείλονται 20.000 ημέρες ρεπό, άρα μόνο πλεονάζον δεν μπορεί να είναι.

Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και τους εντολείς της «κατακτητές» να τινάξουν στον αέρα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Και σε αυτή την περίπτωση, δυναμώνουμε τη φωνή μας στο πλευρό των εργαζόμενων στα σιδηροδρομικά δίκτυα».