Ρύθμιση των εταιρικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με μοντέλο αντίστοιχο αυτού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο…

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη αναφέρει:

«Στο πολυνομοσχέδιο «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής 2012 – 2015» έχει ενσωματωθεί πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (άρθρο 21) με ταυτόχρονη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Με δεδομένο ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ πλησιάζουν τις 350.000 (στοιχεία 2011) και το συνολικό ποσό της οφειλής αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ κάθε τέτοια πρωτοβουλία προφανώς και αποσκοπεί αφενός στην ανακούφιση των συναδέλφων οφειλετών και αφετέρου στην ταμειακή ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Κρίνουμε ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη διάταξη είναι αναγκαίες ορισμένες διορθώσεις που θα καταστήσουν τη ρύθμιση πιο ελκυστική για τον οφειλέτη, προσφέροντας παράλληλα διέξοδο σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα:

Α) Είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση ενός μοντέλου ρύθμισης αντίστοιχου με αυτό που προκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου) και ειδικότερα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ προτείνουμε:

1. εφάπαξ καταβολή ή έως 3 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

2. από 4 έως 6 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 90% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

3. από 7 έως 12 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

4. από 13 έως 18 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60 % επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων

5. από 19 έως 24 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 45%

6. από 25 έως 30 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 25%

• Στην περίπτωση καταβολής των οφειλών προς το ΙΚΑ και εφόσον η καταβολή γίνεται σε μηνιαία βάση, προτείνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων κατά περίπτωση, κατά το πρότυπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Β) Μία δυνατότητα, που παρέχεται σε οφειλέτες κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης είναι η ρύθμιση της οφειλής μέσω παρακράτησης του ποσού από τις πρώτες συντάξεις που θα τους καταβάλλονται. Θεωρούμε ότι το ανώτατο όριο οφειλής, που μπορεί να εξοφλείται τμηματικά μέσω παρακράτησης ποσού από τη σύνταξη, πρέπει να αυξηθεί από τα 15.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.

Γ) Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές».