Νόμος-βόμβα για απολύσεις και μισθούς

Μετά το «κούρεμα» έρχεται το «ξύρισμα»


ΕΛΛΑΔΑ
10:01
22/01/2012
Νόμος-βόμβα για απολύσεις και μισθούς
22
loading

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα καταργηθούν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα ανοίξει ο δρόμος για απελευθέρωση των απολύσεων και δραστικές περικοπές των αποδοχών για 110.000 εργαζόμενους.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εναρμονιστεί πλήρως με εκείνο του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να αρθεί η ιδιότυπη μονιμότητα του προσωπικού και να συμπιεστούν οι αμοιβές μέσω κατάργησης των εδικών επιδομάτων, θέσπισης πλαφόν στα δώρα και περιορισμού των αποζημιώσεων για υπερωρίες και έκτακτη εργασία. Με το νέο καθεστώς το ποσοστό των ατόμων που θα απολύονται κάθε μήνα και το ύψος των αποζημιώσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα γίνεται με μοντέλο ιδιωτικού τομέα, ενώ οι μειώσεις στις αποδοχές θα φθάνουν μέχρι και 50%.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου κατ' επιταγή των δανειστών μας θα ανατραπούν οι συμβάσεις και κανονισμοί εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξέλιξη που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων (από τους όρους απολύσεων μέχρι τους μισθούς και τα επιδόματα). Υπολογίζεται πως 110.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.) και στις τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα.
Ουσιαστικά αυτό που προωθείται είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εργασιακού και μισθολογικού πλαισίου για τους εργαζόμενους σε ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απολύσεις μπορούν να γίνουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η συμπλήρωση 35ετίας για συνταξιοδότηση ή η ύπαρξη πειθαρχικού παραπτώματος.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής» στο κύριο θέμα του, στόχος είναι να αλλάξει αυτό το πλαίσιο και να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να «απελευθερωθούν» οι απολύσεις. Ουσιαστικά θα υπάρξει κοινό καθεστώς τόσο ως προς το ποσοστό των ατόμων που μπορούν κάθε μήνα να απολύονται όσο και ως προς το ύψος των αποζημιώσεων.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα μισθολογικά ζητήματα όπως οι βασικοί μισθοί, τα ειδικά επιδόματα, οι ωριμάνσεις και τα δώρα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στο θέμα των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και να καταργηθεί η μονιμότητα και τα μισθολογικά προνόμια κυρίως σε ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

Πρώτη γεύση

Το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συρρίκνωση των αποδοχών τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν βασικές επιταγές της τρόικας.
Μία πρώτη εικόνα δόθηκε στις επαφές του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Ουσιαστικά ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Νότα για ιδιωτικό τομέα

Αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας που εκδίδει αποφάσεις για τους μισθούς. Στόχος είναι η προσφυγή να γίνεται μόνο αν υπάρχει συμφωνία τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων (σήμερα μπορεί να υπάρξει μονομερής προσφυγή από τα συνδικάτα). ? Διασφάλιση πως οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο μετά τη λήψη τους. Με τον τρόπο αυτό οι κλαδικές συμβάσεις θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και θα αντικατασταθούν με επιχειρησιακές, οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές.

Περικοπές έως και 50%

Συμβάσεις-σοκ, που φέρνουν μειώσεις αποδοχών έως και 50%, εισάγουν κατώτατο βασικό μισθό 760 ευρώ και βάζουν μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη προωθεί η κυβέρνηση σε πάνω από 100 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και φορείς του Δημοσίου καθώς και στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους θα μειωθούν περαιτέρω από 10% μέχρι και 50% σε σχέση με τις σημερινές πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε εργαζόμενος θα χάσει 900 ευρώ τον μήνα
Κι αυτό γιατί με το νέο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα παραμείνουν μόνο τα γενικά επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, παιδιών και πτυχίου εφόσον το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών.

Οι απώλειες

Υπολογίζεται ότι για εργαζόμενο σε δημόσια επιχείρηση που σήμερα λαμβάνει μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες 2.500 ευρώ τον μήνα, οι συνολικές του αποδοχές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 500 ευρώ δηλαδή ποσοστιαία θα έχει απώλεια της τάξης του 20%. Πέραν όμως των δραστικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων το νέο καθεστώς οδηγεί και σε συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών.
Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον μισθολόγιο τα επιδόματα εντάσσονται στις τακτικές αποδοχές οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού για το ύψος των συντάξεων.

Με την κατάργησή τους μειώνονται δραματικά οι τακτικές αποδοχές και συνεπώς τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν όσοι βρίσκονται μακριά από το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και δεν έχουν εισέλθει στην τελευταία πενταετία, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar patoskylo

  Βαγγελάκη.... και σε είχα για έξυπνο και σένα και τους υπόλοιπους που φωλιάσατε στο κρυσφύγετό σας στην Βουλή.... τα πάντα σκεφτήκατε για το πώς θα αρμέξετε κι άλλο χρήμα απο την τσέπη μας, το μόνο που σας ξέφυγε είναι να βάλετε φορολογία στις ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ... ναι καλά το διάβασες Βαγγελάκη...ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ.. οι οποίες μαρτυρούν ότι τρώμε πολύ..... οπότε να θεωρηθεί είδος πολυτελείας και όποιος την αγοράζει να του ζητάτε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.... Βαγελάκη......ΟΥΣΤ...!!!!!!!

 2. avatar Βασίλειος ο Β

  Μόνο έτσι θα βάλουν μυαλό οι Έλληνες.Κόψε κι άλλο [...]

 3. avatar aragdou

  το οτι σε λιγους μηνες εχουμε εκλογες το θυμουνται???μαλλον ηρθε η ωρα 300 [..] α πανε σπιτι τους.....αν και με τετοια βρωμια που επικρατει ειναι αμφιβολο το αν θα βγουν αυτοι που πραγματικα θα ψηφισουμε.....

 4. avatar saxi77

  Μια που θα κανουν απολυσεις..να μην ξεχασουν και την βουλη με τους υπαλληλους των 16 μισθων και τους βουλευτες που με 8 χρονια υπηρεσιας δικαιουνται συνταξη..καλα ρε δε ντρεπονται λιγο..

 5. avatar chandler

  Να κόψουν τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.Δεν είνααι δυνατόν οι εργοδότες να είναι όμηροι των εργαζομένων.

  1. avatar chandler

   Και προτιμάτε περισσότερους άνεργους???Γιατί αν ο επιχειρηματίας το κλείσει το μαγαζί τότε τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι???Άντε όλοι κριτές γίνατε!! Βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει!!!

   1. avatar ntinos

    καλύτερα είναι να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται ? Απλώς να λένε δηλαδή ότι έχουν δουλειά?
    Μας δουλεύεις ?

   2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Ο επιχειρηματίας θα κλείσει το μαγαζί όταν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη για να πληρώσει ο κόσμος για το προϊόν. Κόβοντας τους μισθούς μειώνονται οι πελάτες γιατί κι αυτοί εργαζόμενοι είναι και αν τους μειωθεί ο μισθός δεν θα έχουν να πληρώσουν για το προϊόν που προσφέρει ο επιχειρηματίας.

  2. avatar Xountalas

   Φιλε, δεν εχεις δικιο και εξηγουμαι: Αυτο που χρειαζεται τωρα η Ελλαδα, αυτο που ειναι ΛΟΓΙΚΟ και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ, ειναι να υπαρχει ενα σταθερο επιχειρηματικο πλαισιο, οπου ο υποψηφιος επενδυτης να ξερει οτι για τα επομενα 10-12 χρονια θα υπαρχει εργασιακη ειρηνη ( οχι απεργιες και επαναστατικη γυμναστικη απο τους ΚΚΕδες και τους ΑνταρσυοΣυριζαιους) και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικο πλαισιο..Οχι γδαρσιμο των μισθωτων,όχι απολυσεις, πραγμα που επιτεινει την υφεση, απαξιωνει τις δημοσιες επιχειρησεις( αφου θα εχουν αποψιλωθει απο κρισιμο εργατικο -στελεχιακο δυναμικο), οι οποιες θα εξαγοραστουν για ενα κομματι ψωμι. Σαφως και πρεπει οι ΔΕΚΟ να λειτουργουν με ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια και να μην ειναι ερμαιο της Αριστερας της Καθοδου και των συνδικΑΛ...Ν.!!!Αλλο αυτο, κι αλλο να ωθουνται στην εξαθλιωση, μεγαλα τμηματα του ελληνικου λαου. Με μανιχαϊστικο τροπο, δουλευει το μυαλο των αριστερων ( ασπρο - μαυρο, χωρις αλλες αποχρωσεις), δεν πρεπει με τον ιδιο τροπο να δουλευει και το δικο μας.. Και οπως καταλαβες, δνε σου μιλαει κανας αριστερος, αλλα ενας ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ( δεκτος και ο χαρακτηρισμος " Ελληναράς" , συντροφοι)

  3. avatar Übermensch

   να κόψουν το κεφάλι σου λέω εγώ..δεν είναι δυνατόν να μαστε δέσμιοι κρετίνων σαν κ σένα...

  4. avatar Despina

   ΕΣΥ,Ή ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ,Ή ΣΟΥ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ ΣΟΥ!ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ,ΔΕΝ ΣΕ ΚΟΒΩ!...ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑΑΑΑΑ ΜΟΥ!

  5. avatar nik kalamata

   ζηλεψες τον επιχειρηματια & τον μιμισαι στα σχολια?

  1. avatar djkeygr

   ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΟΜΩΣ???

 6. avatar vasilis

  Ο ποιητής Ισίδωρος Πόσδαγλης γνώριζε το μέλλον της Ελλάδας απο το 1952 !  "Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θαναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους." Και περνάμε στο πλέον ασύλληπτο που περιγράφεται στην πιο κάτω παράγραφο, στη σελίδα 24 του βιβλίου:
  "Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά.
  Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών - που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει - θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους."

  1. avatar Übermensch

   "μην τα λες αυτά..κομμουνιστική προπαγάνδα είναι...οι αμερικανοί,γάλλοι είναι φίλοι μας...δεν βάζουν το κέρδος πάνω από την φιλία...(η μέση σκέψη)"

 7. avatar Aimilios

  και να θυμισω οτι μετα απο 2 χρονια, το μισθολογικο κοστος του δημοσιου εχει μειωθει 5% μόνο και αν εχει μειωθει εν τελη και δεν εχει αυξηθει.
  Το παρτυ στο δημοσιο συνεχιζεται ακομα

 8. avatar fotisk

  ...και ελάτε μετά να πάρετε ψήφο ...

  1. avatar shellocker

   Κατι αλλο θα παρουν φιλε μου!

 9. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Φίλε Ανδρέα αυτά έχει η εξίσωση προς τα κάτω. Σου λένε τώρα γιατί ο ιδιωτικός υπάλληλος να πληρώνεται περισσότερα από τον Δημόσιο; ´Εχω γνωστό ίδι.υπάλληλο (σε τράπεζα) που πληρώνεται και 500 ευρώ παραπάνω από φιίλο μου με πολύ περισσότερα χρόνια στο Δημόσιο (και με 6 παιδιά). Εγώ είμαι αντίθετη σε κάθε περικοπή μισθού. Να μας φέρουν τα κλεμμένα πίσω οι πολιτικοί και να δικαστούν για εσχάτη προδοσία που μας έβαλαν στο μνημόνιο με ψεύτικα στοιχεία και μας κατέστρεψαν όλους. Αυτό πρέπει να ζητάμε.

 10. avatar chandler

  Στράτο ξέρεις πολύ καλά ότι δεν εννοώ αυτό.Αλλά από το να μείνει κάποιος άνεργος, τουλάχιστον ας έχει κάποια περικοπή στα δώρα.Στην τελική ανάλυση εσύ και οι ομοιδεάτες συντηρείτε αυτό το κράτος οπότε μην παραπονιέστε για τις συνέπειες.

 11. avatar aragdou

  ΣΠΑΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ....ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΩ...ΟΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ???ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝ ΑΝ ΨΗΦΙΖΩ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει