Την ελπίδα, τη χαρά και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε πρόσφυγες, παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη επιχειρούν να προσφέρουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις δράσεις που οργανώνουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η οργάνωση «Γραμμή Ζωής» έχει θέσει στο επίκεντρο των δράσεών της τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συχνά βιώνουν τη μοναξιά, την αδυναμία, αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων τους. Με το σύνθημα «Προσφέρουμε τροφή σε εκείνους που μας ανέθρεψαν» η «Γραμμή Ζωής» ξεκινά πιλοτικά ένα επισιτιστικό πρόγραμμα στις περιοχές της Ελευσίνας, των Μεγάρων, της Αγίας Μαρίνας και του Κορωπίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, που επιλέγονται με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα ΚΑΠΗ των αντίστοιχων δήμων.

Πολίτες, αλλά και εταιρείες προσφέρουν όσα τρόφιμα μπορούν, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στις 23 και 30 Δεκεμβρίου στους ηλικιωμένους ενώ στόχος της οργάνωσης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συνεχιστεί και μετά την εορταστική περίοδο και σε άλλες περιοχές.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπου όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να αφήνουν δώρα για παιδιά που έχουν ανάγκη στήνουν οι «Atenistas» στην είσοδο του πολυχώρου «Bliss». Το δέντρο θα παραμείνει στο σημείο αυτό μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, οπότε θα διοργανωθεί εκδήλωση και τα δώρα θα μοιραστούν σε παιδιά από ιδρύματα της χώρας. «Όταν αρχίσαμε τις δράσεις μας, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Με την ανεργία και τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος, θεωρήσαμε ότι είναι γραφικό να ασχολούμαστε μόνο με ενέργειες καθαρισμού ή δενδροφύτευσης. Με τις κοινωνικές μας δράσεις επιχειρούμε να ανεβάσουμε το ηθικό και σε αυτούς που προσφέρουν και στους αποδέκτες των δράσεων», εξηγεί η συντονίστρια της ομάδας για τα κοινωνικά ζητήματα «Atenistas Care», Έλενα Παπαλάμπρου.

Στις χριστουγεννιάτικες δράσεις των «Atenistas» συγκαταλέγεται και η πρόσφατη σύμπραξή τους με τους «Γιατρούς του Κόσμου», προκειμένου να συγκεντρώσουν γάλα, τρόφιμα και φάρμακα, που θα διατεθούν στα άτομα που φιλοξενούνται στους ξενώνες των «Γιατρών του Κόσμου».

Επίσης, οι «Atenistas» διοργανώνουν χριστουγεννιάτικο πάρτι την παραμονή των Χριστουγέννων το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ανταλλαγή βιβλίων και δώρων.

Δράσεις για την ανακούφιση βασικών αναγκών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Στις δράσεις του συγκαταλέγονται η διάθεση δωροεπιταγών για είδη πρώτης ανάγκης σε ωφελούμενους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την παραμονή των Χριστουγέννων στο κτίριο του Ε.Ε.Σ., στην Ομόνοια, η διανομή δεμάτων με ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής σε κρατητήρια αλλοδαπών ενηλίκων και ασυνόδευτων ανηλίκων, η διανομή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, καθώς και η προσφορά 1.200 εορταστικών δεμάτων με τρόφιμα σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επίσης, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στον Κοινωνικό Ξενώνα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως γιορτή για τα παιδιά (παραμονή Χριστουγέννων), δίωρο συντροφιάς σε φιλοξενούμενους του ξενώνα από εθελοντές (ανήμερα τα Χριστούγεννα) και εορταστική μουσικοχορευτική εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μία ζωή με αξιοπρέπεια για χιλιάδες μικροπαραγωγούς και τις οικογένειές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια διεκδικεί η ΜΚΟ «Fair Trade Hellas». Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνει για τα φετινά Χριστούγεννα δώρα φτιαγμένα από τους παραγωγούς αυτούς, τα οποία διαθέτει στο κατάστημά της στην οδό Βεΐκου. Σε αυτά συγκαταλέγονται κουκλάκια από τη Γουατεμάλα, ανακυκλωμένα αντικείμενα από τη Μαδαγασκάρη, Άγιοι Βασίληδες από αποξηραμένα φύλλα μπανανιάς από την Κένυα, μπρελόκ από τη Σρι Λάνκα, ξύλινες δημιουργίες από την Ινδονησία και φάτνες από το Περού.