«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα, γιατί αποτελούν εκείνα τα οχήματα βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ανάγκη, τόσο η τοπική όσο και η εθνική οικονομία, ενώ παρέχουν και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τη στήριξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας», δήλωσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με αφορμή τη συγκρότηση και την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).

Η συγκρότηση του ΠΣΕΚ, πρόσθεσε η περιφερειάρχης, αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη σχεδίαση της πολιτικής της Περιφέρειας στα θέματα της καινοτομίας, της έρευνας, και σε επόμενο στάδιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Ο συμβουλευτικός ρόλος του ΠΣΕΚ, σημείωσε, θα διασφαλίσει την καλύτερη σύνδεση της περιφερειακής με την εθνική πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία και θα συμβάλλει στην εξειδίκευση δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Εξάλλου, συμπλήρωσε η κ. Δούρου, «η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του σημαντικού επιστημονικού δυναμικού των ερευνητικών φορέων και του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας που συγκεντρώνεται στην Περιφέρεια Αττικής, συνιστούν σημαντικό στοίχημα για την Περιφέρεια».

Σημειώνεται ότι το ΠΣΕΚ αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της στρατηγικής για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας που ακολουθεί η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, Καλλιόπη Σταυροπούλου, «με τη συγκρότηση του ΠΣΕΚ και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες (τον περασμένο μήνα), δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την προώθηση της έξυπνης ειδίκευσης και καινοτομίας». Ωστόσο, το ζητούμενο για την Περιφέρεια, όπως είχε επισημάνει παλαιότερα η κ. Δούρου σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Τρία επίπεδα και μία δημόσια πρωτοβουλία για το νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της Αττικής», είναι «η δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με κοινωνική συνοχή, βασισμένο στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών επί των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας της Αττικής».