Αντίθετοι στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων είναι οι φαρμακοποιοί οι οποίοι ζητούν την προστασία της δικαιοσύνης και προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητούν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η προστασία της δημόσιας υγείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα επιβάλλει την ύπαρξη ωραρίου στα φαρμακεία. Και αντιτείνει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας καθιστά οικονομικώς ανέφικτη τη λειτουργία της μεγάλης πλειονότητας των φαρμακείων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αρχή της βιωσιμότητάς τους.

Οι φαρμακοποιοί προσθέτουν ότι η απελευθέρωση «του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων κατά τρόπο που αφενός να καθιστά στην πράξη αδύνατη τη στοιχειώδη ανάπαυση του φαρμακοποιού και, συνακόλουθα, να αναιρεί τις συνθήκες ασφάλειας στη διάθεση φαρμάκων και στην παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους τους, αφετέρου δε να επιφέρει κατάργηση στην πράξη της αρχής της βιωσιμότητάς τους δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τους ορισμούς των άρθρων 168 και 169 Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και του άρθρου 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης που αποβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών, λόγω ακριβώς των σημαντικών κινδύνων που θα συνεπάγονταν για τα μείζονος σημασίας αυτά αγαθά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σπουδαιότητας του θέματος για τους φαρμακοποιούς ο Σύλλογός τους κατέθεσε αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης ,όπως και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής.