Μειωμένη θα είναι η μεσογειακή παραγωγή εσπεριδοειδών για την εμπορική περίοδο 2011/2012. Θα κυμανθεί σε ένα επίπεδο 20,8 εκατομμυρίων τόνων, ελαφρώς μειωμένο κατά 0,7% έναντι της προηγούμενης παραγωγικής περιόδου. Στη χώρα μας η παραγωγή αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένη (-1,2%).

Αυτό δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γ. Πολυχρονάκης μετά τη γενική συνέλευση των μεσογειακών επιχειρήσεων του κλάδου (CLAM) που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

«Οι προοπτικές εξαγωγών της χώρας μας, παρά τον ανταγωνισμό που αναμένεται σκληρός, είναι θετικές, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να υπάρξει αυστηρή τήρηση και επιτήρηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των εξαγόμενων εσπεριδοειδών (πορτοκαλιών και μανταρινιών), προκειμένου να διατηρήσουμε τη θέση μας στις καταναλωτικές αγορές (ρεκόρ εξαγωγών σε πορτοκάλια και μανταρίνια το 2010/2011), αλλά και -γιατί όχι- να αυξήσουμε τις εξαγωγές πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ», σχολίασε ο κ. Πολυχρονάκης.

Στις μεσογειακές χώρες η εξέλιξη κατά προϊόν εκτιμάται:

– Για τα πορτοκάλια η παραγωγή θα ανέλθει σε 11,5 εκατ. τόνους, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ που επετεύχθη την προηγούμενη περίοδο.

– Για τα μανταρινοειδή (ευκολοξεφλούδιστα) η παραγωγή θα ανέλθει σε 5,5 εκατ. τόνους και η μείωση, έναντι της προηγουμένης περιόδου, θα είναι της τάξης του 4%.

– Σε σχεδόν 3 εκατ. τόνους θα ανέλθει η παραγωγή για τα λεμόνια και σε 745.000 τόνους για τα γκρέιπ φρουτ, υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι κατά 3% και 15% αντίστοιχα.