Η ρόδα παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος μπορεί τελικά να μην κατάφερε να γυρίσει, έφερε όμως τα πάνω-κάτω στη δημοτική αρχή της Αθήνας, προκάλεσε την παραίτηση υπευθύνου, ενώ στην υπόθεση επενέβη και η Δικαιοσύνη. Η εγκατάσταση της ρόδας ολοκληρώθηκε μόλις στις 22 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές επρόκειτο να ανοίξει εντός… ωρών, ενώ υποτίθεται ότι η χρήση θα ήταν δωρεάν για το κοινό τις πρώτες ημέρες λειτουργίας. Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη ποτέ, αλλά αντίθετα σύντομα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για προβλήματα στην εγκατάσταση και ζήτημα επικινδυνότητας. Ο πρώτος έλεγχος από την εταιρεία πιστοποιήσεων TUV την Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα κατέληξε σε παρατηρήσεις που πρέπει να διορθωθούν. Παράλληλα, άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες με ξύλινα υποστηρίγματα που έφεραν προβληματισμό για την ασφάλεια. Τα Χριστούγεννα πέρασαν δίχως η ρόδα να λειτουργήσει και με τις πληροφορίες για την επικείμενη κακοκαιρία να καταφτάνουν, οι Αθηναίοι διαπίστωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι τα βαγόνια είχαν «μυστηριωδώς» ξηλωθεί από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Καθώς η ακινητοποιημένη ρόδα προκαλεί την χλεύη και την οργή των Αθηναίων, αλλά κι εν μέσω ερωτημάτων για πόσο στοίχισε η όλη υπόθεση κι αν τελικά θα λειτουργήσει, η δημοτική αρχή δεν δίνει αρχικά καμία επίσημη εξήγηση για το τι συμβαίνει. Τελικά, το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη δηλώνουν στο ΑΠΕ ότι «η ρόδα θα λειτουργήσει κανονικά χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε». Προσθέτουν μάλιστα ότι λόγω της καθυστέρησης, οι ημέρες δωρεάν χρήσης «που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο»!

Διάψευση σε λιγότερο από μία ώρα

Η διάψευση των παραπάνω δηλώσεων έρχεται λιγότερο από μια ώρα μετά(!) και μάλιστα από τον ίδιο τον δήμο Αθηναίων καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση της ρόδας! Όπως τονίζει, ο δήμος ακολουθεί την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων και απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται την κατασκευή να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Από κει και πέρα, οι εξελίξεις στην περίφημη πλέον «υπόθεση ρόδα» είναι αλυσιδωτές και περιλαμβάνουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την παραίτηση του υπευθύνου του Δήμου Αθηναίων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την επικινδυνότητα της ρόδας με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εταιρίας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που καθιστούν επισφαλή την χρήση της ρόδας. Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και της παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα φέρεται να στήθηκε χωρίς να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρία.

Η παραίτηση του Χρήστου Τεντόμα

Λίγη ώρα αργότερα έρχεται και η παραίτηση του υπευθύνου του δήμου Αθηναίων για τη ρόδα, του Χρήστου Τεντόμα. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που ήταν υπεύθυνος για τις εορταστικές εκδηλώσεις, υποβάλει την παραίτησή του αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο, ένα φιάσκο που πλέον ομολογείται και ανοιχτά από τη δημαρχία.

«Ανοργανωσιά»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του αντιδημάρχου, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος παραδέχεται «ανοργανωσιά». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαγιαννάκης επισήμανε ότι η απόφαση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη να απομακρυνθεί η Ρόδα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή την δεδομένη στιγμή καθώς οι βελτιώσεις που ζητούσε ο Δήμος, και είχαν σχέση με την ασφάλεια, θα παρέχονταν μετά τις 4 – 5 Ιανουαρίου.

Τι απαντά η εταιρεία που έκανε την εγκατάσταση

Απαντήσεις για το ζήτημα επιχείρησε τέλος να δώσει και η εταιρεία που είχε εγκαταστήσει τη ρόδα. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, «στην διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές». «Η Venus Eurofreight ως έχουσα για την Ελλάδα τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40 της Ολλανδικής ιδιοκτήτριας και κατασκευάστριας εταιρείας SKYVIEW/VEKOMA επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα: Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος και διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΑΝΔΑ στις 21/11/2016, ανατέθηκε στην εταιρεία μας ως έχουσας το δικαίωμα από τον Ολλανδικό οίκο, η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και λειτουργία μιας τελευταίας τεχνολογίας ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40. Η ανέγερσή της, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας Ολλανδικής εταιρείας σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση και βάση χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε στις 22/12/2016. Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή τους από τον ανεξάρτητο φορέα TUV NORD HELLAS ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της. Στην διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές σήμερα και συμμορφούμενοι στην απόφαση του Δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της. Κλείνοντας επιθυμούμε να επισημάνουμε τα κάτωθι: Η χρήση της ρόδας με πρωτοβουλία του Δήμου θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες και για 20 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της ενώ παράλληλα θα είχε μηδενικό κόστος για τον Δήμο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις περαιτέρω παραμονής της θα ήταν αποτέλεσμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις χρειάστηκαν από έναν έως τρεις μήνες να δοκιμαστούν, να πιστοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ευχόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον τόσο οι πολίτες της Αθήνας όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των εικόνων της Αθήνας μας από ψηλά».