Κινδυνεύουν να χάσουν το εποχικό επίδομα και το ταμείο ανεργίας επειδή υποχρεώθηκαν σε περικοπές στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τους ζητούν 70 και 100 ένσημα όταν οι περισσότεροι απασχολούνται πλέον με την ελάχιστη ασφάλιση μόνο και μόνο για να έχουν ένα μεροκάματο.

Εκπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα υποχρεώθηκαν να κάνουν στην πλειοψηφία τους οικοδόμοι, χειριστές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασία τους και τώρα το «πληρώνουν», αφού περισσότεροι από 2.000 ενδιαφερόμενοι δεν συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το εποχικό επίδομα.

Το μάρμαρο θα πληρώσουν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αλλά και προσωπικό στον κλάδο του επισιτισμού, αφού προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στην εργασία τους μήνες του καλοκαιριού υποχρεώθηκαν σε περικοπές μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων ελέω της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για τους οικοδόμους και τους χειριστές, που στην πλειοψηφία τους πλέον κυνηγούν το μεροκάματο με το… τουφέκι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έφτασε στον ΟΑΕΔ στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουν να λάβουν εποχικό επίδομα για το 2011 οι οικοδόμοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει από 73 μέχρι 163 ημέρες εργασίας μέσα στο 2010!!! Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τον επισιτισμό αντίστοιχα θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 75 τουλάχιστον ημερομίσθια, για τους χειριστές από 70 έως 210 ημερομίσθια και στους υπόλοιπους κλάδους από 50 έως 210 ημερομίσθια επίσης.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα δίνεται στους δασεργάτες, μουσικούς, ηθοποιούς, τεχνικούς, υποδηματεργάτες, εργαζόμενους τουρισμού, κεραμοποιούς, χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων και δασεργάτες.

Πηγή: taxydromos.gr