Σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Κομοτηνής, τα στελέχη του έχουν δεχθεί συνολικά 67 αιτήματα φιλοξενίας από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αφορούν σε 117 άτομα εκ των οποίων 67 γυναίκες και 50 παιδιά. Μέχρι σήμερα προσήλθαν και φιλοξενήθηκαν, 34 γυναίκες και 29 παιδιά.

Ο Ξενώνας, εντάχθηκε μετά από ενέργειες της δημοτικής αρχής στην πράξη «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας» του Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2014-2020 και συνεχίζει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση και όλο το εικοσιτετράωρο

Στόχος λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Κομοτηνής είναι η προσωρινή φιλοξενία των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) ανεξαρτήτως θρησκείας, ηλικίας ή εθνικότητας.

Με την μόνιμη απασχόληση στον ξενώνα κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου, παιδοψυχολόγου παρέχονται στις γυναίκες αλλά και στα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται εκεί, ασφαλή διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη με σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκας, ώστε να απαλλαγεί από τη βία, να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την ζωή της σε νέες βάσεις.

Ταυτόχρονα, με την συνεχή ροή πληροφόρησης για τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές, τη νομική συμβουλευτική μέσω των συμβουλευτικών κέντρων γυναικών, διευκολύνονται οι γυναίκες στην πρόσβαση τους σε φορείς απασχόλησης εκπαίδευσης και υγείας, παράλληλα με την δημιουργική απασχόληση των παιδιών και την διευκόλυνση για την πρόσβαση –και με συνοδεία όταν κρίνεται αναγκαίο- σε αρμόδιες αρχές και σε όλες τις υπηρεσίες για πιθανές συναλλαγές.

Προκειμένου να φιλοξενηθούν οι γυναίκες στον ξενώνα, μπορούν να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, στα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και στην πανελλήνια γραμμή SOS 15900.

Να σημειωθεί ότι για την εισαγωγή των γυναικών στον ξενώνα και την ομαλή λειτουργία του, απαραίτητη είναι η αποδοχή των κανόνων διαβίωσης.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Κομοτηνής είναι το 25310 83344 στην διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του δήμου και στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο τηλέφωνο 25310 33290 για την Κομοτηνή, στο 25510 25629 για την Αλεξανδρούπολη και στο 25135 00185 για την Καβάλα. Για λόγους ασφαλείας το τηλέφωνο και η διεύθυνση του ξενώνα, παραμένουν απόρρητα.