«Φρενάρει» το Συμβούλιο της Επικρατείας την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων σε 17 τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, κρίνοντας παράνομες 4 διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων που κατατέθηκαν για επεξεργασία.

«Αγκάθι» για την άσκηση του επαγγέλματος, η προϋπόθεση ότι κάθε πτυχιούχος θα πρέπει να είναι μέλος του διευρυμένου τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος ,το οποίο και θα του χορηγεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η σύσταση του διευρυμένου αυτού οργάνου, η οποία «προς το παρόν μελετάται και σχεδιάζεται» όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση.

Δεύτερο αγκάθι των Προεδρικών Διαταγμάτων είναι ότι δεν καθορίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της επαγγελματικής άδειας αλλά αναφέρουν απλώς «ότι η οριοθέτηση γίνεται με βάση τα επίπεδα της επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης, αναθέτοντας όμως τον προσδιορισμό των επιπέδων στον διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που δεν έχει ακόμη συσταθεί».