Ένα χρόνο μετά την έγκριση του σχεδίου διατάγματος για την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης σε έκταση της Μονής Τοπλού κοντά στο Φοινικοδάσος στο Βάι η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικοι της Κρήτης με νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιχειρούν να μπλοκάρουν το έργο.

Στην προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση Προεδρικού Διάταγματος που υπεγράφη πριν από δυο μήνες με το οποίο άναψε το πράσινο φως   στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) “Ίτανος Γαία” στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία  περιλαμβάνεται ο  Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου, βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς  δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, εντοπίζουν παραλήψεις στα μέτρα προστασίας και περιορισμού για τη διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και έλλειψη έκθεσης εκτίμησης των επιπτώσεων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της επίμαχης έκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουριστική επένδυση έχει προγραμματιστεί να γίνει σε έκταση 22.120,349 στρεμμάτων και προβλέπει τη δημιουργία 1.200   θέσεων εργασίας, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκόλφ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber