Σε πεδίο μάχης εν καιρώ ειρήνης μοιάζει η Ειδομένη, όπου χθες σκοπιανοί αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά κατά των προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Ομάδες αλληλέγγυων φαίνεται ότι παίζουν με τη φωτιά και καλούν τους πρόσφυγες σε ανυπακοή. Η στάση τους το τελευταίο διάστημα είναι ανεξέλεγκτη, δυναμιτίζοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση. Το Σάββατο μάλιστα μοίρασαν φυλλάδιο, γραμμένο στα Αραβικά, στο οποίο καλούσαν τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

Χθες περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες ταρακουνούσαν τα συρματοπλέγματα και ορισμένοι πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις των Σκοπίων, απεγνωσμένοι και ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Οι σκοπιανοί αστυνομικοί «βομβάρδισαν» με δακρυγόνα, φωτοβολίδες, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο ελληνικό έδαφος. Όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα. Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό,Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τη βία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρία άτομα , ενώ συνολικά 300 ζήτησαν βοήθεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Από αυτούς 200 αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά και οι υπόλοιποι ήταν τραυματισμένοι.

Η επίσημη θέση της πΓΔΜ

Την ίδια στιγμή η επίσημη θέση της πΓΔΜ για τα όσα έγιναν στην περιοχή είναι πως «τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ», όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη. Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) σε εκτενή ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τραυματίσθηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Προφορικά διαβήματα του ελληνικού ΥΠΕΞ στην πΓΔΜ

Σε προφορικά διαβήματα προς τους Σκοπιανους προέβη το ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ζητηθεί και από τον Νίκο Τόσκα διμερής με τον ομόλογό του.

«Ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σήμερα από το πρωί σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα σημερινά απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη. Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα» αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η βροχή εκτόνωσε την κατάσταση

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια. Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».