Πώς βγήκε η φράση «συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Η έκφραση αναφέρεται σε μύθους του Αισώπου


ΕΛΛΑΔΑ
17:48
20/01/2016
Πώς βγήκε η φράση «συν Αθηνά και χείρα κίνει»
2
loading

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» λέμε παραινετικά σε όσους τα περιμένουν όλα από το θεό ή την τύχη, χωρίς να κάνουν τίποτα οι ίδιοι σε μια δύσκολη στιγμή.

Ορισμένοι αποδίδουν την αρχή της συγκεκριμένης έκφρασης στον Όμηρο, ενώ άλλοι στον Ευριπίδη.

Στους μύθους του Αισώπου αναφέρεται ότι η φράση ειπώθηκε από κάποιο ναυαγό (πλούσιο Αθηναίο), ο οποίος, αντί να επιχειρήσει να κολυμπήσει για να σωθεί, έκανε παρακλήσεις στη θεά Αθηνά να τον γλιτώσει χωρίς αυτός να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να σωθεί.

Σχετικός είναι και ο μύθος του Αισώπου με τον βοηλάτη, ο οποίος όταν το αμάξι που οδηγούσε έπεσε μέσα σε ένα φαράγγι, «άργος ίστατο τω Ηρακλεϊ προσευχόμενος. Ο δε θεός επιστάς είπε: “των τρόχων άπτου, καὶ τοὺς βόας νύττε, και τότε τω θεω εύχου, όταν καυτός τι ποιής· μη μέντοιγε μάτην εύχου». Δηλαδή, πιάσε τους τροχούς και τα βόδια και μετά να προσευχηθείς στο θεό, όταν κι εσύ ο ίδιος κάνεις κάτι, διαφορετικά προσεύχεσαι μάταια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Nick

    Το μαθαίναμε στο δημοτικό. Πρόκειται για τον μύθο του Αισώπου,όπου μετά απο ναυάγιο ένας ναύτης έκανε παρακλήσεις στην θεά αθηνά χωρίς να προσπαθεί ο ίδιος,όταν ένας δεύτερος που τον είδε του είπε τη γνωστή ρήση

    1. avatar Nick

      έλα ρε τρελέ σωστός. βέβαια το αναφέρει και το άρθρο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει