Με θερμικές κάμερες και άλλον ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, Ούγγροι αστυνομικοί έπιασαν δουλειά από προχθές στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «σαρώνοντας» τη μεθόριο για τον έλεγχο της διέλευσης μεταναστών.

Στην περιοχή έφτασαν παράλληλα και Σλοβένοι συνοριακοί αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με οχήματα αλλά και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες περιπολούν κατά μήκος της συνοριογραμμής Σέρβοι και Κροάτες συνοριοφύλακες. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσουν την πολυεθνική δύναμη φύλαξης Τσέχοι και Σλοβάκοι αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Πολωνία, για να σταλούν αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως γράφει το Έθνος, τα παραπάνω γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας μεταξύ των διωκτικών Αρχών της ΠΓΔΜ με τις αντίστοιχες χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από συνάντηση στην ουγγρική πόλη Σέγκεντ, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των διαδικασιών διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, που οδήγησε στη συνέχεια στο κλείσιμο των συνόρων της για όσους δεν έχουν υπηκοότητα Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η ομάδα της ουγγρικής συνοριακής αστυνομίας, που έφτασε στη γειτονική χώρα την περασμένη Τρίτη, αριθμεί 31 άτομα και προβλέπεται να παραμείνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Εχει εγκατασταθεί στο ύψωμα 59 και της ανατέθηκε ο έλεγχος μιας περιοχής που περιλαμβάνει την περιοχή του Μόιν, ένα από τα περάσματα που χρησιμοποιούν συχνά οι μετανάστες.

Οι Ούγγροι αστυνομικοί πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με αστυνομικούς της ΠΓΔΜ στη συνοριακή γραμμή με στόχο την αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών από μη οριοθετημένα σημεία της μεθορίου και τη «σκανάρουν» με τις θερμικές κάμερες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης κινήσεων ακόμη και σε συνθήκες σκότους από μεγάλη απόσταση.

Υπενθυμίζεται πως στη συνοριακή γραμμή ΠΓΔΜ – Ελλάδας έχουν στηθεί το τελευταίο διάστημα από τη γειτονική χώρα συρμάτινοι φράχτες σε δύο τμήματα, ένα στην Ειδομένη Κιλκίς και ένα στη Νίκη Φλώρινας.