Παρά την επιδείνωση του καιρού και τα συνεχή ναυάγια, οι απελπισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που βρίσκονται κατά χιλιάδες στα τουρκικά παράλια, ρισκάρουν και τη ζωή τους και να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, συγκεκριμένα σε ένα από τα απέναντι ελληνικά νησιά. Έτσι, στοιβάζονται κατά δεκάδες σε μικρά φουσκωτά ή ξύλινα σαπιοκάραβα, με μόνη τους ελπίδα ζωής την τύχη και ένα σωσίβιο. Όμως αυτά δεν τους γλιτώνουν από τον θάνατο, που τελευταία έχει βγει παγανιά στο Αιγαίο…

Μέσα σε μόλις 2,5 μέρες, σε ναυάγια δουελεμπορικών στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κάλυμνο και τη Ρόδο έχασαν τη ζωή τους 50 πρόσφυγες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Αυτό σημαίνει, ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως να μην κλείσει ποτέ.

Από τους μέχρι τώρα καταμετρημένους νεκρούς- κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία- τα 31 είναι μωρά και μικρά παιδιά που πνίγηκαν στην παγωμένη θάλασσα ανίκανα να αντιδράσουν, να κολυμπήσουν, να πιαστούν από κάπου. Συνήθως, τα πτώματα τους ανασύρονται αγκαλιά με αυτά των μανάδων τους, ή ξεβράζονται από τα κύματα στις ακτές, ακόμα και στα παράλια της Τουρκίας.

“Θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές πραγματικά σκηνές τις επόμενες μέρες, όταν θα φυσήξουν άνεμοι και η θάλασσα βγάλει στην ακτή πνιγμένους ναυαγούς”, δήλωσε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.