«Δεν υπάρχουν πουθενά δίδακτρα, σε καμία σχολή, σε κανένα τμήμα», ξεκαθάρισε σήμερα αναφερόμενη στο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δημόσιο ΤΕΙ «προσφέρουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της ΕΕΕ η κ. Διαμαντοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το σημαντική μεταρρύθμιση, αφού όπως είπε, «η οικονομία είναι η σπονδυλική στήλη στην πολιτική μιας χώρας, αλλά η Παιδεία είναι το μυαλό και η ψυχή».

Υπενθύμισε ακόμη ότι ένα χρόνο τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ότι «το σχέδιο νόμου αποτυπώνει όλα όσα έχουν δοθεί επί ένα χρόνο, με λεπτομέρειες, για τις μεγάλες, για τις ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες κατατίθενται».

Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα των τριετών σπουδών αφορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τα ίδια τα ΤΕΙ, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη.

«Έχουν τη δυνατότητα, εφόσον εκτιμούν ότι χρειάζεται, να βάλουν το ελάχιστο, τον αριθμό των 180 ακαδημαϊκών μονάδων, δηλαδή των τριών ετών. Επομένως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι αυτά που θα καθορίσουν τη διάρκεια των σπουδών, γιατί η βασική λογική του σχεδίου νόμου είναι να εμπιστευθεί τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους. Αυτοί ξέρουν και έχουν τη γνώση για να προσδιορίσουν τα ακαδημαϊκά θέματα», εξήγησε.