Τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών συζήτησαν ο Μπαν Κι Μουν και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Σταύρος Λαμπρινίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαιρετίζει την «ελληνική πρωτοβουλία» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γραμματείας του Οργανισμού, ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την ενημέρωσή του, όσον αφορά την πρωτοβουλία της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει ελληνικά πλοία για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω υφιστάμενων διαύλων, σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να εξασφαλίσει την παροχή αναγκαίας βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα.

Ο ΓΓ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν στενά με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Αρχές γι’ αυτό το θέμα, αναφέροντας επίσης ότι ελπίζει πως οι διοργανωτές του στολίσκου θα συμφωνήσουν με αυτή την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα για την πρόσφατη επανεκλογή του και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά μαζί του.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας αποτελεί «σημαντική παρέμβαση» για την αποφυγή νέων επεισοδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.