Με τη σφυρίχτρα στο στόμα και το μπλοκάκι στο χέρι βρίσκονται σε καθημερινή βάση οι οδηγοί του γερανού της Τροχαίας στα Χανιά, που καλούνται να αμβλύνουν το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους μήνες αιχμής, ο γερανός σε μια οκτάωρη βάρδια διανύει περίπου 150 χιλιόμετρα κάνοντας συνεχείς περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους όπου το κυκλοφοριακό είναι οξύτατο και επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την κακή συνήθεια πολλών οδηγών να σταθμεύουν τα οχήματα τους σε διπλές ακόμα και σε τριπλές σειρές.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε πλατείες της πόλης των Χανίων καθώς και στις οδούς Αποκορώνου, Σκαλίδη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Μάρκου Μπότσαρη, Περίδου , Κυδωνίας και Ανδρέα Παπανδρέου που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, υπάρχουν και μικρότεροι δρόμοι όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται μετ’ εμποδίων καθώς πολλοί οδηγοί στην προσπάθεια τους να βρουν χώρο στάθμευσης παρκάρουν τα οχήματα τους σε σημεία που εμποδίζουν τη διέλευση άλλων οχημάτων.

Οι περισσότεροι αγνοούν και τις απαγορευτικές πινακίδες, τη σήμανση με κίτρινες γραμμές πάνω στο οδόστρωμα αλλά και κώνους που έχουν τοποθετηθεί οι οποίοι και καταστρέφονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερανός και αφού δεν βρίσκει ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις προς οδηγούς «σηκώνει» κατά μέσο όρο 3-5 οχήματα ανά βάρδια, ενώ αφαιρεί από 10-15 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.

Κατά τη βόλτα του στους δρόμους της πόλης οι συστάσεις σε οδηγούς να απομακρύνουν τα οχήματα τους από σημεία που εμποδίζουν την κυκλοφορία αλλά και από σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση είναι εκατοντάδες, ενώ μια από τις κύριες παραβάσεις που καθημερινά αντιμετωπίζει είναι η στάθμευση οχημάτων σε θέσεις που προορίζονται για οχήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το κυκλοφοριακό στα Χανιά παρουσιάζει έξαρση κυρίως μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και είναι ιδιαίτερα οξύ κατά τους θερινούς μήνες όταν και πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους.