Οκτώ δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να αποδώσουν ταχύτατα, «χωρίς να καταστρέψουν τόσο την οικονομία και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» προτείνει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών με σημερινή ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιβολή οποιασδήποτε έκτακτης εισφοράς, ή την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Στις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνονται:

-Η μείωση των προστίμων των αυθαιρέτων και των υπογείων που άλλαξαν χρήση, ώστε να μπορούν να τα πληρώσουν μαζικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

-Η εξαγορά δημόσιων εκτάσεων από πολίτες που τις κατέχουν χωρίς τίτλους κυριότητας.

-Η οριοθετημένη αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτου και όχι μόνον για την πρώτη κατοικία.

-Η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και την ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

-Η μείωση των αντικειμενικών συντελεστών εμπορικότητας και του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης.

-Η ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

-Η κατάργηση της χρονοβόρας αδειοδότησης για την αγορά ακινήτων από μη κοινοτικούς πολίτες στις «παραμεθόριες» περιοχές της χώρας.

-Η κατάργηση του ΦΑΠ στα μη προσοδοφόρα ακίνητα.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η κατάργηση του ΕΤΑΚ ήταν «μέγα δημοσιονομικό σφάλμα» και επαναλαμβάνει το αίτημα να θεσπιστεί η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων.