Τα παχυλά εφάπαξ το υπαλλήλων που «συνταξιοδοτήθηκαν» από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών «Αθήνα 2004» Α.Ε βάζει στο στόχαστρο -6 χρόνια μετά από την διάλυση της εταιρείας- το υπουργείο Οικονομικών καθώς ζητά τώρα από του συγκεκριμένους υπαλλήλους να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν τότε από το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα για να υπολογιστεί ο φόρος.

Οι υπάλληλοι της «Αθήνα 2004» (που είχαν απασχολήσει τότε τα ΜΜΕ για τις υπέρογκες αμοιβές τους) εισέπραξαν το 2005 και εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή, βάσει ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου που είχε κάνει η οργανωτική επιτροπή η ασφαλιστική εταιρεία «ALICO AIG LIFE».

Το υπουργείο οικονομικών είχε ζητήσει από τα Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους να αποφανθεί ένα πρόκειται για εισοδήματα που πρέπει να φορολογηθούν καθώς πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα.

Η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών, θεωρεί ότι η εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή, που εισέπραξαν οι υπάλληλοι της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων – υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς πρόκειται για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Έτσι λοιπόν το υπουργείο οικονομικών ζητά με την ΠΟΛ 1105/6.5.2011 από του υπαλλήλους της «Αθήνα 2004» να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για το έτος (ή τα έτη) που απέκτησαν δικαίωμα είσπραξης της ασφαλιστικής παροχής -ασφαλίσματος) με τα ποσά που εισέπραξαν κατά το μέρος που αντιστοιχούν στα καταβληθέντα ασφάλιστρα.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία «ALICO AIG LIFE» υποχρεούται να εκδώσει προς τους πιο πάνω υπαλλήλους βεβαίωση με τα σχετικά ποσά. Επισημαίνεται όμως ότι εάν η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία είχε προβεί σε παρακράτηση με συντελεστή 15% επί των σχετικών ποσών τότε εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.